Grönsakspaj

(4-5 port)Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 75 g margarin, 0,75 dl kesella, 2 krm äppelcidervinägerFyllning: det gröna från purjolökar ca 1 l strimlad, 2,5 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning, cirka 300 g squash, 1 röd paprika, 7-8 st soltorkade inlagda tomater, 2 dl fetaost i tärningar, 4 ägg, 4 dl vätska (2 dl av förvällningsspadet + 2 dl matlagningsgrädde), 1 krm citronpeppar, 1 krm paprikapulver, 2 krm örtagårdskrydda eller liknande, 3 dl riven lagrad ost

Mat & dryck2001-03-29 00:01
Gör pajdegen i matberedare eller för hand genom att först hacka ihop mjöl och margarin till en grynig massa. Tillsätt kesella och vinäger. Arbeta snabbt samman till en deg. Platta ut degen något och linda in i plastfolie. Lägg kallt cirka 1 timme. Gör fyllningen. Snitta, skölj purjolöken och strimla den. Förväll purjon i vatten med smulad buljongtärning cirka 2 minuter. Häll av spadet men spar det. Skölj och skär squashen i skivor och sedan i halvmånar. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Klipp de inlagda tomaterna i bitar. Låt fetaosten rinna av (om den ligger i lake). Tryck eller tumma ut degen i en pajform, cirka 27 cm i diameter. Låt degen gå upp på kanten. Nagga botten med gaffel och tryck upp kanten med gaffeln.
Låt stå kallt cirka 40 minuter. Eller ställ den cirka 20 minuter i frys. Förgrädda skalet i 225 grader cirka 10 minuter. Fyll skalet först med purjolök, sedan squash, paprika, tomater och feta. Strö över riven ost. Vispa samman ägg med spad, grädde och kryddor. Häll äggstanningen över innehållet. Grädda i nedre delen av ugnen vid 225 grader cirka 25 minuter. Stick i äggstanningen med en provnål eller dyl, den ska ha stannat. Används porslinsform så grädda cirka 5 minuter till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!