Grönsakssufflé

(5-6 port).500-600 g färska grönsaker tex purjolök, rotselleri eller palsternackor eller ca 500 g frysta, tex broccoli eller brytbönorvatten, saltSufflésmet:3 msk vetemjöl3 dl mjölk1 msk smör eller margarin4 stora äggca 3 dl riven lagrad ost0,5 tsk salt, peppar

Mat & dryck1998-11-24 14:29
Ansa och skölj de färska grönsakerna. Skär dem i bitar. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten.
De frysta kokas otinade i vatten med lite salt. Låt grönsakerna rinna av.
Lägg grönsakerna i en väl smord ugnssäker form med raka kanter rymd ca 2 l.
Sätt ugnen på 175 grader.
Till sufflésmeten vispas mjölet ut i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken
och fettet.
Koka upp under omrörning och koka sedan 3-5 min. Ta kastrullen från värmen. Skilj på äggens gulor och vitor. Rör ner en äggula i taget i smeten och sedan osten. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten svalna.
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd först ner ca 1/4 av vitorna i den kokta smeten och sedan resten av vitorna. Tänk på att vända ner vitorna och inte
röra ner dem. Täck grönsakerna med sufflésmeten. Grädda genast i ugn vid 175 grader 40-50 min. Öppna inte ugnsluckan! De sista 5 minuterna kan man titta
försiktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!