1 1/4 dl vatten
1/2 dl havregryn
1 1/4 dl mjölk
1/2 pkt jäst
1 msk matolja
3/4 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
ev 1/2 tsk malda brödkryddor
1. Sätt ugnen på 250 grader. Mät upp vatten och havregryn i en kastrull och koka en gröt.
2. Häll upp gröten i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken, matolja, salt och rör om. Känn efter att degspadet är fingervarmt.
3. Smula i jästen och rör med en träsked, så den löser sig i vätskan.
4. Mät upp mjöl i ett litermått. Tillsätt ca 4 dl mjöl och ev brödkryddor. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken. Tillsätt ev mer mjöl. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 15 min. Ta fram en plåt med bakplåtspapper eller smörj plåten.
5. Arbeta degen på nytt med träskeden. Känns den kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
6. Strö ut lite mjöl på bakbordet och ta upp degen. Arbeta den smidig och rulla ut den till en längd. Dela den på mitten och sedan varje halva i fyra delar eller dela degen i 5 delar och gör tekakor. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg på plåten. Tekakor plattas ut så de blir ca 1 cm tjocka. Nagga dem med en brödnagg eller gaffel.
7. Lägg bakduken över och låt bullarna jäsa ytterligare 15 min. Ställ gärna plåten på spisen, utan att plattan är varm.
8. Grädda plåten i mitten av ugnen i 7-8 min.
9. Lägg de färdiggräddade bullarna på ett bakgaller och låt dem svalna med en bakduk över.