Grovt surdegsbröd
(3-4 limpor)Surdeg: 25 g jäst3 dl ljummet vatten37 grader3 dl grovt rågmjöl
Ljumma 7 dl vatten till 37 grader och häll ner i degbunken med surdegen. Tillsätt 0,5 dl flytande margarin eller olja, 1 msk flytande honung, 1 msk salt, 8 dl grovt rågmjöl och cirka 1,5 l vetemjöl. Mät mjölet genom att hälla det luftigt i litermått. Arbeta degen i bunken och stjälp sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den smidig. Den ska inte kladda. Lägg tillbaka degen i bunken och mjöla ytan lite. Täck över och jäs på dragfritt ställe cirka 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i tre eller fyra delar och forma till limpor. Kavla gärna ut dem och rulla ihop till limpor. Blir lite bättre höjd på dem. Lägg dem på tvären i långpanna klädd med bakplåtspapper. Täck över och jäs cirka 30 min. Skåra bröden. Grädda i nedre delen av ugnen. Sätt in plåten i 225 grader och sänk värmen genast till 175 grader. Grädda 50-60 min. Låt kallna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!