Grytor för världens väl

Vintrigt, världsligt, värmande och vegetariskt. Mat- och klimatbloggaren Elsa Fries lagar tre stycken vintergrytor med inspiration från tre olika världsdelar.

Rökig tofugryta med chili

Rökig tofugryta med chili

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2014-02-13 09:12

Det puttrar om grytorna på spisen i det lilla köket i Studentstaden. Alla spisens plattor används. På tre av dem står kastruller innehållandes vegetariska grytor. Den fjärde använder Elsa Fries för att göra tillbehör.

– Jag har försökt utgå från lite olika länder. Det blir en mexikansk bönchiligryta, en afrikansk sötpotatisgryta och den sista är lite oklar. Men jag skulle kalla den för en tofugryta med nordiska smaker. I tofugrytan har jag bland annat lagerblad, rödvin och rökt paprika. Paprikan ger den här rökiga viltsmaken som faktiskt är ganska svår att få till om man inte använder köttprodukter, säger hon.

Hon pratar i lika rask takt som hon hackar upp grönsakerna hon sedan häller i en av kastrullerna. Från bordet plockar hon ett vitkålshuvud. Men precis innan hon ska börja hacka upp det hejdar hon sig.

– Jag har nog förresten ett påbörjat i kylen, säger hon och skyndar bort till kylskåpet.

För Elsa Fries är det viktigt att allt hon köper hem kommer till användning.

Mat och klimat har alltid gått som en röd tråd genom hennes liv. Hon beskriver sina föräldrar som grönavågare och intresset för mat fick hon redan som femåring.

För fem år sedan startade hon också sitt eget företag, Elsas hälsa, och föreläser för bland annat kommuner och skolor om just mat och klimat.

– Jag tänkte att det borde finnas någon som föreläser om det här och så startade jag företaget.

Hon är vegetarian men äter fisk ibland. Men inte speciellt ofta eftersom det finns få fisksorter som inte hotas av utfiskning.

– Det finns så mycket schyst vegetarisk mat så rent kulinariskt så klarar jag mig väldigt bra.

Dessutom passar det vegetariska väldigt bra med klimattänket, eftersom kött är den råvara som har högst klimatpåverkan.

Elsa Fries tror att många gärna vill äta mer vegetariskt men tycker att det är svårt.

Det handlar om att komma bort ifrån ”kött-potatis-sås”-tänket och i stället försöka få in fler komponenter i matlagningen.

– Sedan handlar det bara om att få in det vegetariska som en vana. Jag läste någon studie om att varje människa lagar runt tio olika rätter som man sedan alternerar. Om man börjar prova ett vegetariskt recept i veckan kommer snart den rätten bli en av de tio, säger Elsa Fries.

Hon tror att många undviker vegetariskt för att det blir så svårt att få i sig tillräckligt med protein, men det är en myt hon vill slå hål på. I de grytor hon lagar i dag använder hon tre olika proteinkällor. Tofu, kikärtor och svarta bönor. Dessutom understryker hon hur enkelt det är att laga vegetariskt. Katastrofer uppstår sällan, åtminstone inte för Elsa Fries.

Recept

Afrikansk sötpotatisgryta

4–5 portioner

1 hackad gul lök

1 msk färskriven ingefära eller malen ingefära

1 msk pressad vitlök eller malen vitlök

1,5 msk kummin

1,5 msk malen koriander

1 st chilifrukt

2 st mellanstora hackade sötpotatisar

4 dl grönsaksbuljong

3 stora hackade tomater

1 konservburk (400g) kikärtor, sköljda

1 dl jordnötssmör

1/3 rivet vitkålshuvud

Till servering

Färsk koriander

Rostade jordnötter

1 Hacka gul lök och vitlök fint. Fräs i olja i en stor kastrull i ett par minuter.

2 Häll i ingefära, vitlök, kummin och chili. Koka och rör om i 2 minuter.

3 Lägg i sötpotatis, grönsaksbuljong, tomater och kikärtor. Låt det koka upp och puttra i 20 minuter. Häll i vitkål samt jordnötssmör och låt koka i ytterligare 10 minuter.

4 Servera med cous-cous, rostade jordnötter och finhackad koriander.

Rökig tofugryta med chili

4–5 portioner

500 g rökt eller marinerad tofu

2 morötter i slantar

1 stor gul lök, hackad

I röd chilifrukt, urkärnad och hackad

2 st pressade vitlöksklyftor

200 g broccoli

2 msk olja

1 burk krossade tomater

2,5 dl havregrädde

1 tärning grönsaksbuljong

1 dl ekologiskt rödvin

2–3 lagerblad

2 tsk rökt paprikapulver

Salt och svartpeppar

1 Bryn lök och vitlök i olja i ca 2 min. Tillsätt tärnad tofu, hackad chili och paprikapulver och stek ytterligare ett par minuter.

2 Slå på tomater, vin och buljongtärning och lägg i lagerblad och låt puttra i ca 15 min.

3 Koka morötterna och broccolin under några minuter i lättsaltat vatten.

4 Lägg i morötterna och broccolin när de är nästan mjuka och låt dem koka med i grytan de sista minuterna.

5 Tillsätt havregrädde och smaka av med salt och peppar.

6 Servera med matvete, mathavre eller ett gott bröd.

Het bönchili med koriander

4 portioner

1 burk (400 g) svarta bönor

1 gul lök

½ zuccini

½ röd paprika

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 röd chili, finhackad

2 tsk spiskummin

2 tsk koriander

2 tsk oregano

2 msk olja till stekning

Till servering

Färsk koriander

Matyoghurt

Tortillas

1 Bryn lök, vitlök, finhackad chili, tomatpuré och kryddor i oljan under några minuter.

2 Grovhacka paprika och zuccini. Tillsätt dessa tillsammans med krossad tomat och låt småputtra i minst 20 min, gärna längre.

3 Tillsätt bönorna strax innan servering.

unt.se/matochdryck Elsas klimatprat

På bloggen Elsas klimatprat skriver Elsa Fries om mat, hälsa och hur man lever klimatsmart. Hon försöker Elsa Fries avdramatisera allt som har med mat, klimat och vegetarisk kost att göra. Hon försöker bevisa att det inte är krångligt. Inga pekpinnar och mycket inspiration är mottot. För det viktigaste för klimatet är inte hur mycket man gör, utan att alla gör något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!