Cirka 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
4 dl hallon + 1 msk strösocker
1. Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker direkt i matberedaren. Skär smöret i bitar och släpp ner dem i mjölbladningen. Kör samman allt till en deg. Överarbeta inte utan kör bara tills degen går ihop. Ju mindre hackande, desto sprödare hallongrottor.
2. Ställ ut 20 muffins- eller stora bullformar på en ugnsplåt. Forma degen till kulor av en valnöts storlek och lägg dem i formarna. Tryck till med ett finger så det blir en grop i mitten av varje kaka. Hacka hallonen grovt och blanda med socker. Fördela blandningen i groparna.
3. Grädda mitten i 200 graders ugn i cirka 12 minuter. Lyft de färdiggräddade hallongrottorna från plåten och låt dem kallna på ett galler. Står de kvar på plåten blir de lätt övergräddade och hårda.