Hallongrottor på riktigt

Hallongrottor fylls normalt med hallonsylt. Byt ut sylten mot färska hallon och grottorna blir så mycket godare. 
Foto: Dan Strandqvist

Hallongrottor fylls normalt med hallonsylt. Byt ut sylten mot färska hallon och grottorna blir så mycket godare. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2012-06-28 09:27

Cirka 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
4 dl hallon + 1 msk strösocker

1. Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker direkt i matberedaren. Skär smöret i bitar och släpp ner dem i mjölbladningen. Kör samman allt till en deg. Överarbeta inte utan kör bara tills degen går ihop. Ju mindre hackande, desto sprödare hallongrottor.
2. Ställ ut 20 muffins- eller stora bullformar på en ugnsplåt. Forma degen till kulor av en valnöts storlek och lägg dem i formarna. Tryck till med ett finger så det blir en grop i mitten av varje kaka. Hacka hallonen grovt och blanda med socker. Fördela blandningen i groparna.
3. Grädda mitten i 200 graders ugn i cirka 12 minuter. Lyft de färdiggräddade hallongrottorna från plåten och låt dem kallna på ett galler. Står de kvar på plåten blir de lätt övergräddade och hårda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!