Hasselnötssufflé
(6 port)Smaksättning:1,5 dl rostade hasselnötterrivet skal av en apelsin (väl tvättad)0,5 dl apelsinlikör (kan uteslutas)Sufflésmet:3 dl standardmjölk1 dl socker50 g smör eller margarin5 msk vetemjöl6 ägg delade i gulor och vitor (temperera äggen innan)
Gör sufflésmeten. Värm mjölk och socker i en kastrull tills sockret helt smält. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Låt det fräsa en kort stund utan att det tar färg. Ta kastrullen från värmen. Rör ner den varma mjölken. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills blandningen blir tjock och jämn. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna av. Rör ner en äggula i taget.
Blanda ner nötter, apelsinskal och eventuell likör. Låt smeten kallna. Smörj mycket väl och sockra en form med raka kanter rymd ca 1,5 l eller 16-18 cm i diameter. Vispa vitorna med 1 krm äppelcidervinäger till hårt skum. Vänd ner en tredjedel av
äggvitan i den kalla smeten och vänd om. Vänd ner resten av äggvitan. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Grädda på nedersta falsen i ugn vid 200 grader ca 40 min. Öppna inte ugnsluckan! Ta ut och dofta över lite florsocker. Servera genast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!