(4 personer)
ca 600 gram älgytterfilé
500 gram rotselleri
1 stort päron
1 dl grädde
1 klick smör
200 gram rökt sidfläsk
1 dl färska egenplockade lingon
1,5 msk granskottssirap (lokalproducerad i Rasbo) kan ersättas med 1-2 msk råsocker.
Sås:
2 dl torkade egenplockade trattkantareller
1 schalottenlök
1 msk smör
3 dl grädde
1 msk soja
1 tsk Worchestersås
1 tsk flytande honung
1 msk konjak
salt och vitpeppar
1. Tärna rotselleri och koka den nästan färdig, ha i päron som är skurna i bitar, koka tills rotsellerin är mjuk, häll av vattnet. Mixa med stavmixer till en slät puré och tillsätt grädde, en klick smör, salt och peppar.
2. Bryn köttet i stekpanna, salta och peppra. Gör klart i ugn på ca 180 grader tills köttet har en innertemperatur på 60 grader (rosa). Låt vila i folie 10 min innan servering.
3. Knaperstek det rökta sidfläsket.
4. Rör ihop lingon med granskottssirapen.
5. Gör såsen: Lägg trattkantarellerna i blöt i kallt vatten. Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt grädden och de urkramade trattkantarellerna. Smaksätt såsen med soja, Worchestersås, honung, konjak, salt och vitpeppar.
6. Låt såsen småputtra på låg värme till lagom krämig konsistens.