Helstekt älgytterfilé

Helstekt älgytterfilé med rotselleri/päronpuré, trattkantarellsås, knaperstekt sidfläsk, rårörda lingon.

Mat & dryck2011-09-22 09:08

(4 personer)
ca 600 gram älgytterfilé
500 gram rotselleri
1 stort päron
1 dl grädde
1 klick smör
200 gram rökt sidfläsk
1 dl färska egenplockade lingon
1,5 msk granskottssirap (lokalproducerad i Rasbo) kan ersättas med 1-2 msk råsocker.

Sås:
2 dl torkade egenplockade trattkantareller
1 schalottenlök
1 msk smör
3 dl grädde
1 msk soja
1 tsk Worchestersås
1 tsk flytande honung
1 msk konjak
salt och vitpeppar

1. Tärna rotselleri och koka den nästan färdig, ha i päron som är skurna i bitar, koka tills rotsellerin är mjuk, häll av vattnet. Mixa med stavmixer till en slät puré och tillsätt grädde, en klick smör, salt och peppar.
2. Bryn köttet i stekpanna, salta och peppra. Gör klart i ugn på ca 180 grader tills köttet har en innertemperatur på 60 grader (rosa). Låt vila i folie 10 min innan servering.
3. Knaperstek det rökta sidfläsket.
4. Rör ihop lingon med granskottssirapen.
5. Gör såsen: Lägg trattkantarellerna i blöt i kallt vatten. Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt grädden och de urkramade trattkantarellerna. Smaksätt såsen med soja, Worchestersås, honung, konjak, salt och vitpeppar.
6. Låt såsen småputtra på låg värme till lagom krämig konsistens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!