JodÄ, det kan hÀnda den bÀsta. Om jag rÀknas dit vet jag inte, men fisk som rasat sönder och gÄtt förlorad har hÀnt Àven mig. Med fisken lagd pÄ absolut rent grillgaller Àr problemet som minst, men grillar man ofta och varierat, sÀtter det snabbt sina spÄr pÄ gallret.
Ett sÀkert sÀtt att grilla fet fisk, som exempelvis lax, Àr att lÀgga fisken pÄ dubbelt ugnsfolie. Samla grillkol och briketter pÄ ena sidan grillen och lÀgg lax och folie pÄ den andra. Indirekt grillning kallas tekniken, som dessutom krÀver att du har lock och ventiler bÄde i botten och i locket för att hÄlla glöden vid liv. Strör man en nÀve rökflis över glöden fÄr man en lagom tÀt rök som fungerar som krydda.
Med en vanlig mekanisk stektermometer lÀser man av fiskens kÀrntemperatur. NÀstan all fisk grillas för lÀnge vilket gör den torr och trist. Med en kÀrntemperatur pÄ drygt 50 grader Àr fisk som bÀst. Vid 60 grader eller högre har fisken redan börjat torka. Folien gör att fisken inte fastnar och sedan Àr det bara att duka fram kokt fÀrskpotatis, kall ört- och limesÄs och en blandad sallad.
Dubbelhalster anvÀnds normalt vid glödstekning av fisk över öppen eld. SÄ lagar vi mat pÄ fiskeutflykten, men sÀllan hemma pÄ uteplatsen. Synd, för effektivare sÀtt att grilla fisk finns inte. TÀnd grillen, vÀnta in fin glöd och ladda dubbelhalstret med exempelvis ört- och citronfylld odlad röding. LÀgg halstret pÄ grillgallret och vÀnd det nÄgra gÄnger. Inget trassel och galet gott resultat. Kan det bli bÀttre?
Kan man ÀndÄ inte hÄlla sig borta frÄn finliret kan man alltid rada upp halva schalottenlökar och pilgrimsmusslor pÄ blötlagda trÀspett. Grilla snabbt och servera pÄ salladsbÀdd. DÀr har vi sommarens bÀsta förrÀtt.
RECEPT
Grillad schalottenlök och pilgrimsmusslor pÄ spett
Varva schalottenlök och pilgrimsmusslor pÄ blötlagda trÀspett och grilla ganska snabbt. Serveras pÄ salladsbÀdd med frisk citrondressing. Kan lagas pÄ alla typer av grillar.
INGREDIENSER (4 personer)
12 pilgrimsmusslor
6 schalottenlökar
1 msk olivolja
1 krm svartpeppar
Att Àta till:
1 pÄse blandad sallad
1 tsk vitvinsvinÀger
3 tsk olivolja med citronsmak
1 tsk flingsalt
1 citron
dill
dessutom 4 grillspett av trÀ
1. BlötlÀgg trÀspetten i vatten. Skala och dela schalottenlökarna pÄ lÀngden. Varva tre lökhalvor och tre pilgrimsmusslor pÄ varje spett.
2. LÀgg spetten pÄ ett fat, pensla över olivolja och krydda med nymald svartpeppar.
3. Förbered salladsbÀddar pÄ tallrikar. AnvÀnd olika blad och örter, mixa sjÀlv eller ta genvÀgen via en pÄse fÀrdig salladsblandning. Blanda vinÀger och olivolja med citronsmak. Krydda vinÀgretten med en nypa svartpeppar.
4. Grilla spetten en dryg minut per sida i kanten av grillen dÀr vÀrmen inte Àr sÄ intensiv. LÀgg upp spetten pÄ de förberedda tallrikarna och droppa över dressing. Avsluta med flingsalt, citronklyfta och dill. Servera direkt.
Ărt- och citronfylld röding i dubbelhalster
Halstrad röding med örter och citron smakar vildmark mitt i civilisationen. Kan lagas pÄ alla typer av grillar.
INGREDIENSER (4 personer)
2 odlade rödingar, ca 400 g styck
1 msk olivolja
1 citron, gÀrna ekologisk
1 liten knippa dill
1 liten knippa persilja
5-6 kvistar timjan
salt och vitpeppar
Att Àta till:
nykokt fÀrskpotatis
2 dl crĂšme fraiche
4 msk majonnÀs
1 tsk vitvinsvinÀger
1 dl hackad dill
blandad sallad
dessutom 2 dubbelhalster
1. Ta bort huvudet frÄn fiskarna och skölj fiskarna i kallt vatten.
2. Pensla insidan med olivolja. Salta, peppra och fyll dem med dill, persilja, timjan och tunna citronskivor. LÀgg fiskarna i dubbelhalster. Större exemplar kan fileas och grillas med örterna mot köttsidan.
3. Blanda sÄsen av crÚme fraiche, majonnÀs och vitvinsvinÀger. SmaksÀtt med hackad dill, salt och peppar.
4. Grilla över fin glöd. VÀnd halstren flera gÄnger och berÀkna den sammanlagda grilltiden till cirka 10 minuter, nÄgot kortare för filead fisk. Dela hela fiskar pÄ mitten och servera dem med sallad, kokt potatis och kall dillsÄs.
Rökgrillad lax med kyld ört- och limesÄs
Rökgrillad lax bjuds med kylskÄpskall ört- och limesÄs och nykokt fÀrskpotatis. KrÀver grill med ventiler och lock.
INGREDIENSER (4 personer)
4 portionsbitar lax med skinnet kvar
Till marinaden:
1 tsk soja
1 tsk worcestershiresÄs
1 msk fÀrskpressad limejuice
1 msk rapsolja
2-3 kvistar rosmarin att toppa fisken med
Till sÄsen:
2 dl crĂšme fraiche
4 msk majonnÀs
1 msk av vardera dill, persilja och grÀslök
2 msk fÀrskpressad limejuice
salt och peppar
Att Àta till:
nykokt fÀrskpotatis
blandad sallad
1 lime
dill
dessutom behövs ugnsfolie och rökflis
1. Blanda och pensla fisken med marinaden. LÄt stÄ i 15 minuter.
2. Blanda samman sÄsen. Först crÚme fraiche och majonnÀs, sedan hackade örter, limejuice samt salt och peppar. Kyl sÄsen.
3. Ordna glöden pÄ ena sidan i klotgrillen. LÀgg folien och lax med skinnsidan nedÄt pÄ andra sidan. Varje fiskbit toppas med en bit fÀrsk rosmarin. LÀgg rökflis i glöden och lÀgg pÄ lock. Rökgrilla fisken i cirka 8 minuter eller till kÀrntemperaturen Àr strax över 50 grader. Salta fisken och servera den med kokt potatis, sallad, lime, dill och kyld sÄs.