Bakad potatis är smidig vardagskvällsmat, som med bara ett litet tillskott blir mättande och enkla portionsrätter. Perfekt framför teven, som fredagsmys eller som mellanmål.
Det fiffiga är att det går åt så lite fyllning, man blir mätt av potatisen, så rester funkar också fint att använda. Och vill du göra det lite mer festligt kan du bjuda på buffé, där gästerna kan prova olika fyllningar.
RECEPT
Bakad potatis
(1 person)
2-3 stora potatisar, behöver inte vara (dyra) bakpotatisar
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen och stick några hål i skalet så att de inte spricker. Baka i ugnen ca 45 minuter, eller tills de är mjuka. Gör en eller flera fyllningar. Vi har använt créme fraîche, som inte rinner lika mycket som gräddfil. Skär ett kryss i potatisen och tryck till på sidorna så att den öppnar sig. Fyll och njut!
Recepten är beräknade för fyra potatisar
Skagen
INGREDIENSER
1 hackad schalottenlök
1-2 msk créme fraîche
mycket hackad dill
1 liten burk löjrom
några räkor
Gorgonzola
INGREDIENSER
1 liten hackad rödlök
1 finhackad stjälk selleri
1-2 msk créme fraîche
en bit mosad gorgonzola
5-6 hackade valnötter
Oliver & bacon
INGREDIENSER
1 finhackad vitlöksklyfta
1-2 msk créme fraîche
1-2 msk fetaost i kuber, gärna i olja
2 tsk tapenade, svart olivpasta
1 paket knaperstekt bacon i bitar
eventuellt några svarta oliver