Heta potatisar

Bakad potatis är en typisk 80-talsrätt, som fallit i glömska på senare år. Det var väl synd.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2011-10-27 12:53

Bakad potatis är smidig vardagskvällsmat, som med bara ett litet tillskott blir mättande och enkla portionsrätter. Perfekt framför teven, som fredagsmys eller som mellanmål.

Det fiffiga är att det går åt så lite fyllning, man blir mätt av potatisen, så rester funkar också fint att använda. Och vill du göra det lite mer festligt kan du bjuda på buffé, där gästerna kan prova olika fyllningar.

RECEPT

Bakad potatis
(1 person)
2-3 stora potatisar, behöver inte vara (dyra) bakpotatisar

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen och stick några hål i skalet så att de inte spricker. Baka i ugnen ca 45 minuter, eller tills de är mjuka. Gör en eller flera fyllningar. Vi har använt créme fraîche, som inte rinner lika mycket som gräddfil. Skär ett kryss i potatisen och tryck till på sidorna så att den öppnar sig. Fyll och njut!

Recepten är beräknade för fyra potatisar

Skagen

INGREDIENSER
1 hackad schalottenlök
1-2 msk créme fraîche
mycket hackad dill
1 liten burk löjrom
några räkor



Gorgonzola

INGREDIENSER
1 liten hackad rödlök
1 finhackad stjälk selleri
1-2 msk créme fraîche
en bit mosad gorgonzola
5-6 hackade valnötter

Oliver & bacon

INGREDIENSER
1 finhackad vitlöksklyfta
1-2 msk créme fraîche
1-2 msk fetaost i kuber, gärna i olja
2 tsk tapenade, svart olivpasta
1 paket knaperstekt bacon i bitar
eventuellt några svarta oliver

FLER GODA SMAKER

Mexikanskt: tacofärs, chunky salsa och gröna oliver
Vegetariskt 1: varma blandade bönor på tetra eller burk
Vegetariskt 2: salsa mexicana på tetra, en ny blandning med tomat och bönor
Tonno: tonfisk, hackad lök och kapris
Normandie: finhackat äpple, rökt skinka i små tärningar och boursinost med vitlök

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!