Hjortronparfait med nötter och citronmelisskaramell

(ca 10 port)Knepet för en fin parfait ligger delvis i att man kokar en sockerlag, låter den svalna och sedan vispar i äggulor till skummande äggkräm. Tillsats av alkoholstark sprit gör parfaiten inte så isig. Temperera parfaiten före servering.1 dl socker1 dl vatten5 äggulor5 dl vispgrädde250 g hjortronsylt (björn-, hallon- eller jordgubbssylt)50 g rostade val- eller hasselnötter4 cl konjak

Mat & dryck2000-04-27 00:01
Citronmelisskaramell: 0,5 dl citronmelissblad, 1 dl vit sirap
Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka en simmig lag. Låt den svalna något. Tillsätt äggulorna. Låt kastrullen stå på svag värme och vispa kraftigt tills blandningen blir tjock och pösig. Låt den svalna helt i kallt vattenbad. Vispa grädden tjock. Blanda ner den i krämen tillsammans med sylt, konjak och hälften av de krossade nötterna. (Rosta dem i het torr stekpanna under omrörning). Häll upp i frystålig form och frys 4-5 timmar eller gör den några dagar i förväg.
Till citronmelisskaramellen ska man först lägga melissbladen i en sil och hälla över kokande vatten. Spola genast i kallt vatten. Låt rinna av. Lägg dem i en mixer och mixa tillsammans med sirapen till en grönprickig karamell. Temperera parfaiten i kyl cirka 30 min innan den ska ätas.
Skär den i skivor och lägg upp på desserttallrikar. Dekorera med resten av nötterna och några tinade hjortron. Droppa lite av citronmelisskaramellen runt om.
Är man bara två till bords gör man kanske inte parfait. Servera då en vaniljglass av god kvalitet tillsammans med varm sylt. Dekorera med nötter som ovan och ett citronmelissblad.
Vårgrön ärt- och persiljesoppa som blir pärlande med hjälp av mousserande vin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!