Hjortronsufflé
(4 pers)75 g färska hjortron (eller upptinade frysta)1 msk osaltat smörvetemjöl till formarna2 msk vatten1 1/2 msk potatismjöl eller maizena1 1/2 dl socker1 msk hjortronlikör (kan uteslutas)2 äggvitor1 msk florsocker4 små suffléformar med raka kanter
Så här långt kan man göra i förväg.
Strax innan det är dags att servera middagens förrätt, vispa äggvitan hårt. Tillsätt resten av sockret och vispa ytterligare en minut. Sätt ugnen på 200 grader. Medan gästerna tar en paus efter varmrätten, vispa några tag i äggvitan och vänd den försiktigt i hjortronkrämen. Ta ut formarna ur frysen och fyll dem upp till kanten. Grädda dem i mitten av ugnen 13-15 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden! Pudra suffléerna med florsocker.
Servera gärna med lite vaniljglass i en separat skål.
VINTIPS:
En god regel när det gäller dessertviner är att det alltid skall vara lite sötare än själva desserten. Sötman i hjortronsufflén kan man naturligtvis styra med mängden socker i smeten.
Château Menota passar nämligen perfekt. Den kostar 99 kronor och kan också köpas på 1/2-flaska för 66 kronor (4087). Vill man ha lite söt bubbel, vilket passar bra till denna hjortronsufflé, är en Asti Araldica för bara 49 kronor inte så tokig. (7750).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!