Hjortstek med hasselbackspotatis och gräddsås

(4 port) Hjortstek600 g hjortstek, benfri i nät1 finhackad vitlöksklyfta1 tsk timjan1 tsk ljust senapsfröSalt och pepparSmör till stekningTillbehör: Smörstekta trattkantareller och sockerärtorHasselbackspotatis12 jämnstora potatisar av fast sort4 msk smör1/2 dl ströbrödsalt och svartpepparGräddsås60 g smör1 dl vetemjöl9,5 dl varm mjölk1 dl varm vispgrädde4 dl kalvfondSalt och pepparPressgurka2 msk ättika4 msk socker6 msk Vatten gurka

Mat & dryck2009-10-15 09:03
Hjortstek
Gnid in hjortsteken med timjan, vitlök, senapsfrö, salt och peppar. Bryn steken i en varm panna med smör. När den fått färg runt om lägg den i ugnsfast form och kör klar i ugnen på 125 grader tills den är 52 grader i mitten, det tar ca 1 timme beroende på hur tjock steken är.

Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och snitta dem till hälften i 3 mm stora skivor. Ett tips är att lägga potatisen i en trä sked så blir det lättare. Lägg potatisarna i en ugnssäker, smord form med smör. Strö salt, peppar och ströbröd över, klicka på smör på varje potatis och baka i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisarna är mjuka rakt igenom.

Gräddsås
Lägg smöret i kastrull och låt det smälta. Vispa ner mjölet. Tillsätt långsamt den varma mjölken under vispning fortsätt sedan med kalvfond och grädde. Salta och peppra. Det är viktigt att såsen får koka i ca 5 minuter under omrörning för att få bort mjölsmaken som kan bli om man reder med vetemjöl.

Pressgurka
Blanda ättika, socker och vatten i en bunke och vispa tills sockret löst sig och vätskan blivit klar. Skiva gurkan väldigt tunt med osthyvel. Blanda gurkan med ättickslagen och ställ in i kylen minst 12 timmar.Servera hjortsteken med smörstekta trattkantarell och sockerärtor


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!