Honungs- och saffransparfait

(cirka 6 port)Honungskrämig smak och med stänk av saffran.Servera med små nötkakor.3 dl vispgrädde3 ägg (cirka 63 g) rumstempererade0,75 dl flytande honung1 msk florsocker1 krm saffran

Mat & dryck2000-10-25 14:07
Vispa grädden tjock. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulor, honung, florsocker och stött saffran tjockt och pösigt. Vispa vitorna hårt. Vänd först ner grädden i äggsmeten och sedan vänds/skärs äggvitorna ner. Vänd runt äggvitorna med en slickepott. Häll smeten i en vattensköljd form. Frys i minst 4 timmar. Temperera parfaiten cirka 30 minuter i kyl före servering. Skeda upp parfaiten på assietter och bjud med nätt tinade hallon eller ta någon konserverad frukt t ex aprikoser (avhällda) eller om man så vill inlagd frukt i likör/konjak som finns att köpa på glas.

Rödvinspäron: Koka en lag av knappt 3 dl rödvin, 0,5 dl socker, 1 liten bit färsk hackad ingefära och strimlat skal av en fjärdedels apelsin. Låt koka under lock cirka 10 minuter. Skala 2 päron. Halvera och kärna ur dem. Lägg ner dem i lagen. Stäng av värmen på plattan och låt päronen ligga tills de är knappt mjuka 15-20 minuter. Låt dem sedan kallna i lagen. Gärna över natt i kylen. Servera med vaniljglass överströdd med malen kanel. (2 port)

Dessert med italienskt tycke: Krossa i matberedare eller lägg i tjock plastpåse och kavla sönder cirka 150 g mandelbiskvier. Fördela hälften av smulorna i fyra portionsglas. Fukta med 4-5 msk starkt kallt kaffe och eventuellt cirka 2 msk kaffelikör. Blanda samman 250 g kesella, 2 dl matlagningsyoghurt och 3 msk florsocker. Fördela krämen i glasen och strö över resten av kaksmulorna. Sikta över kakao. (4 port)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!