Honungsgravad lax

(4 port)1 kg lax, helst mellanbit3 msk salt1 msk socker0,5 msk malen koriander1 tsk grovkrossad vitpeppar1 tsk grovkrossad rosépeppar0,5 dl flytande honung2 stora knippor dill

Mat & dryck2000-08-10 09:34
Om laxen inte varit fryst, så måste den frysas ett par dygn före gravningen. Filea laxen (halvtinad) och ta noga bort alla ben. Torka den med hushållspapper. Blanda salt, socker, koriander och peppar. Gnid in filéerna med hälften av blandningen. Ringla över honungen.
Lägg filéerna med dill emellan i formen. Strö över resten av kryddblandningen och täck med dill. Täck över formen och ställ kallt 1-2 dygn.
Skrapa av dillen. Skär laxen i tunna lite sneda skivor eller skär den i centimetertjocka skivor i raka bitar.
Servera med sås: Blanda 1 dl vinäger med 0,5 dl sötstark senap, 0,25 dl fransk senap och 0,5 dl råsocker strö. Tillsätt 3 dl olja i en fin stråle under omrörning. Krydda med lite nymald vitpeppar och rör ner rikligt med hackad dill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!