För alla med barn i skolåldern är det höstlov och kanske man har mer tid att umgås. Även du som inte är i den fasen i livet har förhoppningsvis lite tid och lust att spendera på en härlig höstmiddag tillsammans med nära och kära.
Kom ihåg det jag alltid brukar säga. Hellre en enkel middag än ingen middag alls. Är du stressad eller trött, låt vännerna komma lite tidigare och hjälpa till. Det blir till och med roligare då.
Själv lagar jag så mycket mat i jobbet att jag blivit riktigt lat privat. Jag planerar menyer, skapar recept, handlar, lagar mat och dukar och pyntar så mycket i jobbet så när det väl är ”på riktigt” och inte ”bara” på bild så tar fantasin och energin slut. Min man brukar säga ”titta i några av dina 20 kokböcker du skrivit” när jag tjurigt säger att jag har ingen aaaaning om vad vi ska bjuda på.
Men mitt jobb är ju att inspirera dig att laga god, vacker och hälsosam mat så här kommer då ytterligare en meny från mitt skafferi. Jag vill ta vara på höstens alla mustiga smaker. Älskar pumpa, kål, svamp och svenska äpplen. Kryddor som kanel, kardemumma och kryddnejlika värmer ända in i hjärtat.
Förrätten är en så kallad ”french toast” eller ”fattig riddare”, det vill säga bröd som är doppat i ägg och stekt. Jag brukar göra det till frukost när jag har torrt bröd över. Då vispar jag bara upp ägg och blandar i lite kanel innan jag doppar brödskivor och steker gyllene. De serverar jag ibland med stekta äppelklyftor och lite flytande honung. Men den här varianten är salt och dessutom dubbel. Jag har fyllt dubbelmackorna med en ljuvlig kantarellkräm med lagrad ost. Servera med sallat med god enkel dressing som förrätt eller skär dem i mindre bitar och servera som tilltugg.
Viltkött brukar dominera på hösten men som ett alternativ till det har jag lagat än rätt på kyckling. Önskar det fanns mer viltkött att köpa i affärerna. Kycklingen masseras in med en mustig kryddblandning innan den steks med pumpa och sidfläsk. Till den har jag gjort en ”kornotto” som är en variant av risotto men lagad på korngryn istället för ris. Därav namnet. Korngryn är nordiskt och det känns helt rätt att laga mat med det i stället för ris nu när riset dessutom är i blåsväder.
Slutligen bjuder jag på en busenkel dessert med stekta äpplen och kavringsmul. Kavring är en klassisk ingrediens i skånsk äppelkaka. Här får den bara finnas med på ett hörn men ger en krispigt söt och knäckig smak när den steks.
Så, tänd många ljus, laga mat tillsammans, tänk på alla som är med er och som inte är med er längre. Var rädda om varandra.
Text: Liselotte Forslin
Foto: Emma Eriksson
Recept
French toast med kantareller
Passar utmärkt som förrätt eller skuren i mindre bitar som tilltugg.
4 st
8 skivor av ett mindre surdegsbröd, eller ciabatta
1 schalottenlök
300 g kantareller, rensade
200 g cream cheese
2 msk hackad färsk timjan
1 dl riven lagrad ost, t ex Västerbottens- eller Prästost
smör eller olja till stekning
3 ägg
flingsalt och nymalen svartpeppar
Till servering
1 påse blandade sallatsblad, ca 70 g
2 msk olivolja
½ msk balsamvinäger
1 Skala och finhacka löken och stek den mjuk utan att den tar färg.
2 Hacka kantarellerna och stek först ur vattnet utan fett. När det kokat bort tillsätter du smör och steker dem gyllene på medelvärme cirka 5-6 minuter. Salta och peppra lätt. Låt svalna lite.
3 Blanda lök och svamp med cream cheese och hackad timjan samt riven ost. Salta och peppra efter smak.
4 Bred det på hälften av brödskivorna.
5 Toppa med de resterande bröden och tryck ihop.
6 Vispa ihop äggen i en låg form.
7 Doppa hastig de dubbla bröden på båda sidorna.
8 Hetta upp smör eller olja och stek dem på medelvärme, cirka 2-3 minuter på var sida tills de är gyllene. Lägg på ett lock och låta de steka ett par minuter till på lägre värme tills fyllningen är varm.
9 Servera med väldressade sallatsblad.
Kyckling med pumpa och sidfläsk
Med mustig höstkryddning blir det här en härlig rätt som du äter den krämiga kornotton till.
4 – 6 pers
6 kycklingklubbor
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 liten butternut-pumpa
100 g rökt sidfläsk
olivolja
färsk timjan till garnering
salt och nymald svartpeppar
Kryddblandning
1 krm malen ingefära
1 krm malen kryddnejlika
½ tsk malen kanel
Till servering
Kornotto, se recept nedan
Gröna grönsaker, t ex lättkokta gröna bönor med olivolja och flingsalt
1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Blanda ihop kryddorna och klappa in kycklingen med det. Salta och peppra ordentligt runtom. Lägg kycklingklubborna i en stor långpanna eller på en plåt.
3 Skala och klyfta löken. Skala och hacka vitlöken grovt. Skär pumpan i tjocka bitar. Skalet kan vara kvar om du vill. Lägg det runt kycklingen.
4 Skär bort det mesta fettet från fläsket. Tärna fläsket och strö över kycklingen.
5 Ringla över ett par matskedar olivolja och ställ in plåten i mitt i ugnen cirka 30 minuter tills klar saft sipprar ut när du skär i tjockaste delen av kycklingen. Servera med kornotton och gärna gröna grönsaker.
Kornotto med västerbottensost
Hur ofta använder du korngryn egentligen? Prova att göra min krämiga ”risotto” med korngryn istället för ris. Du spar in på miljön och får massor med mer smak istället. En nordisk risotto helt enkelt!
4-6 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk olivolja
2 ½ dl korngryn
1 dl vitt vin
6 dl hönsbuljong
1-2 dl riven Västerbottensost
salt och nymald svartpeppar
1 Skala och hacka lök, vitlök och morot fint.
2 Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta och fräs det hackade lätt utan att det tar färg.
3 Lägg i kornriset och låt det bli blankt under omrörning.
4 Häll i vinet och låt det koka in på svag värme.
5 Späd med buljong, lite i taget och låt det koka in mellan gångerna. Rör hela tiden. Det tar cirka 20 minuter.
6 När kornen är mjuka men med tuggmotstånd rörs osten i.
7 Smaka av med salt och peppar.
Kardemumma- och kanelstekta äppelskivor med vaniljglass, kavringsmul och lönnsirap
Så enkelt och så fantastiskt gott. Kavringsmulet är en flört med den skånska äppelkakan som bakas med just kavring.
4 port
4 små svenska äpplen
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 tsk malen kanel
ca 1 dl lönnsirap
2 skivor kavring
smör till stekning
1 Skär äpplena i tunna skivor och pilla bort kärnorna.
2 Smula kavringen i grova smulor.
3 Smörstek äpplena lätt i omgångar tillsammans med kardemumma och kanel.
4 Droppa över det mesta av lönnsirapen och låt det fräsa till.
5 Hetta upp ytterligare lite smör i en annan panna och stek kavringsmulorna knapriga.
6 Fördela äpplena i ett tunt lager på fyra tallrikar, toppa med glass och strö över kavringsmulor och resten av lönnsirapen. Servera genast.