Hummersoppa

(10 personer)Det är enklast att göra en större sats soppa. Det som blir över går utomordentligt bra att frysa.Hummerskal från minst två humrar (alt 1 paket frysta kräftor eller 1 kg räkor)1 l mörk oxbuljong, tärning2 l fiskbuljong, tärning3 msk olja2 gula lökar2 purjolökar1/4 rotselleri2 morötter1 vitlöksklyfta1 msk krossad vitpeppar1 msk paprikapulver1 paket saffran1 krm timjan1 krm mejram1 krm körvel2 msk tomatpuré5 msk vetemjöl1 burk krossade tomater5 dl tjock grädde6 cl cognac6­8 cl madeiravin (oundvikligt ­ köp den sötaste och billigaste)250 g smör

Mat & dryck2002-10-10 10:16
Rensa humrarna och lägg köttet åt sidan. Klipp sönder skalen med en sax och stöt i en mortel. Fräs skalhacket i lite olja. Blanda och koka upp buljongerna. Strimla grönsakerna och fräs dem tillsammans med kryddorna och vitlöken i olja. Blanda med skalen och rör ner tomatpurén. Strö över vetemjölet och rör om. Slå på buljongen och tillsätt de krossade tomaterna. Låt koka i 30­40 minuter. Sila sedan spadet.
Så här långt kan du göra i förväg. Strax före serveringen rör man ned grädden och låter den småkoka 5 minuter. Smaksätt med cognac, madeira och salt. Ta kastrullen av spisen och klicka i allt smör. Lägg i kött från humrarna (alt kräftorna eller räkorna). Servera när allt smöret är smält.

VINTIPS:
En chardonnay passar bra till soppan. Glenn Ellen Chardonnay är ett bra amerikanskt vin för bara 67 kronor (7046).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!