Inbakad morotspaté

(ca 16 skivor, 6-8 port)Detta är en lite mäktigare förrätt som kräver en lättare huvudrätt, t ex fisk- eller skaldjurssoppa. Gör gärna patén dagen innan. Servera med örtsås.1 kg moröttervatten, 0,5 hönsbuljongtärning4 ägg, 4 tsk potatismjöl250 g kesella, 1,5 tsk örtsalt, 2 krm citronpeppar1-2 msk klippt gräslök1 rektangulär kyld eller fryst smördeg, tinad.

Mat & dryck2001-11-15 00:01
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper i botten på en avlång form som rymmer ca 1,5 l och smörj även formens kanter. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten som täcker tillsammans med smulad buljongtärning ca 15 min. Häll av vattnet. Mosa dem i mixer eller matberedare eller genom purépress. Vispa samman ägg, potatismjöl, kesella, kryddor och gräslök. Blanda ner i morotspurén.
@Kavla ut smördegen lite på bredden. Klä formen med degen. Tryck varsamt till den i botten och mot kanterna.
Häll i morotssmeten. Pensla kanterna på degen med lite vatten. Vik över, putsa bort överflödig deg på kortsidorna först och sedan långsidorna. Gör små lufthål med en knivspets i degen på ovansidan. Grädda i nedre delen av ugnen 1 timme.
Lossa runt formens kanter när den är färdiggräddad (använd grytlappar) och låt den gärna grädda på eftervärmen uppochnedvänd. Lägg tillbaka i formen och låt kallna helt (ev stå över natt). Lägg upp en skiva paté med fräscha sallatsblad, örtsås och några tunna skivor rökt skinka.
Gör såsen genom att blanda creme fraiche eller kesella + creme fraiche med klippt gräslök, dill och persilja. Smaksätt med nymald peppar, rivet citronskal, lite honung och örtsalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!