(4 portioner)
Söt, syrlig och smakrik glasstårta med rostade mandelspån som gör bottnen lätt och knaprig. Hettan från ingefäran skapar en ljuvlig kontrast i munnen mot glasskylan.
50 g mandelspån
3 passionsfrukter
Saft av ½ citron
Skalav 1 citron
Ca 4 cm ingefära
2 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
1 ½ dl vispgrädde
1. Sätt ugnen på 175. Bre ut mandelspånen på en plåt och rosta dem tills de är gyllenbruna och luktar gott.
2. Passera innanmätet från passionsfrukterna genom en sil med en slickepott och blanda i citronsaft och skal.
3. Riv ingefäran på rivjärn och pressa ur ingefärssaften i passions- och citronsaften.
4. Dela äggen. Blanda äggulorna med crème fraiche, passions- ingefärs- och citronsaft, vaniljsocker och hälften av strösockret.
5. Vispa äggvitorna till ett skum, blanda ned resten av sockret och vispa till en ganska styv maräng, ca 2 minuter.
6. Vispa grädden hårt.
7. Blanda ned passionssmeten i äggvitorna och vänd runt med slickepotten tills smeten är jämn. Vänd ned grädden.
8. Bred ut mandelspånen i en springform och häll på glassmeten. Ställ i frys i minst fyra timmar eller helst över natten.
9. Vid servering, ta ut tårtan och låt den stå i kylskåp i ca 20 minuter så att den mjuknar något innan du skär upp den. Garnera eventuellt med frukt, till exempel jordgubbar, kiwi eller physalis