Ingefärsdoftande laxsoppa

(4 port)Krydda laxsoppan med ingefära, riven muskotnöt och citron. Kryddor som klär denna soppa.300 g skinn- och benfri lax1 stor gul lök, 3-4 mjöliga potatisar2 stjälkar blekselleri7 dl fiskbuljong (vatten + fiskbuljongtärningar)1 msk citronsaft2 dl grädde2 krm riven muskotnöt, 0,5 tsk malen ingefära, 0,5 krm nymald svartpepparhackad dill

Mat & dryck2001-03-21 12:14
Skala lök och potatis. Skiva lök, potatis och blekselleri. Lägg i en gryta och häll på fiskbuljong. Koka upp och låt koka tills grönsakerna är mjuka ca 10 min. Lägg grönsakerna och lite av buljongen (spar resten) i en mixer eller matberedare och kör till puré. Häll tillbaka purén i grytan och häll på resten av buljongen. Rör ner citron, grädde och kryddor. Koka upp. Skär laxen i tunna skivor och lägg ner i soppan. Låt dem sjuda 3-5 min. Garnera med dill. Skulle också tänka mig en klick stenbitsrom, röd eller svart. Kan ju göras än mer festlig med några kräftstjärtar (inlagda i saltlag), räkor eller musslor. Servera rostat bröd som man skär ut i långa stavar av baguetter eller skiva vitt formbröd på längden.
Pensla bröden med lite smält fett och vänd runt dem i hackat grönt, t ex dill, persilja eller gräslök. Rosta dem i ugnens övervärme
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!