Inkokt mälargös med nässelpesto och skaldjursfyllda toppmurklor

(4 pers)Inkokt gös:550 g gösfile2 finhackade charlottenlökar2 1/2 dl torrt vitt vin1/2 tsk salt och peppar

Mat & dryck2002-04-27 00:01
Koka gösen i ugn med lök, vin, salt och peppar i 125 grader i 25 min. Gärna under lock, så att det inte blir någon stekyta. Låt svalna över natten i lagen.

Nässelpesto:
1 1/2 liter nässelskott
1 dl västerbottenost
7 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
6 cl Skåne Akvavit
50 g pinjenötter


Förväll nässlorna genom att koka upp vatten med lite salt och låta dem ligga i en kort stund. Kyl eventuellt ned dem lite snabbt i isvatten och låt torka en stund på handduk. Riv osten och mixa alla ingredienser till en slät grön crème. Salta och peppra.

Skaldjursfyllda toppmurklor:
12 toppmurklor
100 g pilgrimsmusslor
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk potatismjöl
1 dl grädde
50 g skalade räkor
1 stjälk färska dragonblad
lite smält smör till pensling



Musslorna skall vara frostiga vid mixning. Mixa musslor, kryddor och mjöl. Fyll raskt på med 1 dl grädde. Låt gå snabbt, på ca 20 sekunder. Mixa till
"sidenglans". Blanda i 50 g "torrt" räkkött och dragonblad. Fyll hälften av färsen i toppmurklorna (resten används till att fylla majskycklingbröstet - se nedan). Salta och peppra murklorna samt pensla med smält smör. Baka i ugn 100 g i 25 min. Serveras kylda till gösen och nässelpeston.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!