Internationella semlor

På tisdag är det fettisdagen och det kan vara en anledning att baka semlor från scratch. Vi knackar på hos Röda Korsets internationella kafé Träffpunkten i Uppsala och där bakas både semlor och andra kakor.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2010-02-11 09:00
Redan vid ytterdörren känns doften av nygräddat. Och det gör det nästan varje vardag.
I köket står Hossain Ahmed som ursprungligen kommer från Burma men som också bott i Bangladesh, och har arbetat på restaurang innan han kom till Sverige. Den här dagen bakar han och Koly Chowdhwzy från Bangladesh en morotskaka från Indien.
- Jag skulle gärna jobba på restaurang i Sverige också, säger han.

Hossain Ahmed brukar laga lunch också, chicken curry och andra indiska rätter, gillar han att bäst. Varje torsdag serveras lunch i kaféet och kockarna varierar liksom maträtternas ursprungsländer.
- Jag brukar modifiera recepten, säger Kateryna Hurinenko, som kommer från Ukraina, men bott i Sverige länge och håller på att skriva en magisteruppsats i socialpsykologi.
Träffpunkten är till för immigranter, både de som asylsökande och de som har fått medborgarskap.

Att laga mat eller baka är högst frivilligt.
- I fjol var det människor från 25 olika länder här. För dem som väntar i asylprocessen är det bra att ha något praktiskt att göra. Här är samvaron mellan människor det viktigaste, säger Eva Ärnlöv som är husmor, kostekonom och har jobbat i London i åtta år bland annat som restaurangchef på The Royal Operahouse.
-Varje dag lär jag mig något nytt. Det är så himla roligt. Och jag har verkligen fått ett vidgat perspektiv genom att prata med människor som kommer från krigsdrabbade länder, säger hon och när Maryam Mahmoudzanjani stioger in i köket.

Hon kommer ifrån Iran. Hon tittar på gänget som klickar mandelmassa och spritsar grädde på semlorna och konstaterar:
- Det finns persiska semlor också.
Alla pratar svenska med varandra men språkkunskaperna varierar. Tanken är att Träffpunkten ska vara en plats där människor har chans att öva på språket. I kaféet sitter folk och pratar och några läser. I en rum intill är det syverkstad.

Men är det inte svårt att laga mat tillsammans om man inte talar samma språk?
- Nej då, det funkar alltid bra på något sätt, kroppsspråket är utmärkt, säger Eva Ärnlöv.
Och när Maryam Mahmoudzanjani pratar om en persisk rätt som hon brukar laga, pekar hon mot benet när hon vill beskriva att den innehåller lår, men från kyckling eller nöt förstås.




RECEPT



Internationella träffpunktens semlor

INGREDIENSER (cirka 12 stycken):

Bullar:
50 g torrjäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
½ tsk stött kardemumma
1 ägg + 1 ägg till pensling
½ tsk hjorthornssalt
Ca 1 liter vetemjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
Innanmäte från semlorna
½ dl mjölk + ½ dl ovispad grädde
½ tsk vaniljsocker
Garnering:
4 dl vispgrädde + ev lite socker
Florsocker

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll på mjölken. Värm till ca 40 grader.
Blanda torrjästen och hjorthornsaltet med mjölet.
Häll degvätskan i en bunke och tillsätt sockret, saltet, kardemumman och ägget.
Arbeta in mjölblandningen till en fin blank deg. (Använd elvisp)
Låt jäsa i ca 30 min.
Dela degen i ca 12 delar och baka ut till små bullar.
Låt jäsa i 30-40 min till.
Pensla med ägg.
Grädda i ugnen 250 grader i 10-12 minuter.
Låt bullarna svalna under bakduk.
Skär av locket och gröp ur lite av bullarnas innanmäte.
Blanda ihop mandelmassan, gräddmjölken, vaniljsockret och innanmätet till en mumsig massa.
Fyll bullarna med mandelmassesmeten, klicka på grädde, sätt på locket och sikta på florsocker.


Persisk saffranskaka

INGREDIENSER:
4 ägg
100g smör
2 dl socker
1 pkt saffran +1 msk kokhett vatten
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
5 dl vetemjöl
1 dl russin
½ dl mandelspån
1 dl kokos
½ tsk malen kardemumma

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret.
Vispa socker och ägg vitt och pösigt.
Stöt saffranen i en mortel och häll på det varma vattnet.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Rör ned i äggsmeten.
Rör ned smöret, mjölken, russinen och hälften av kokosen.
Häll i en smörad och bröad form.
Strö på mandelspån, kardemumma och resten av kokosen
Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca 40 min. Njut!


Indisk morotskaka

INGREDIENSER:
2 kg morötter
4 dl mjölk
8 oskalade hela kardemummakärnor
2 kanelstänger
200 g smör
4 dl socker
½ dl kokosflingor

GÖR SÅ HÄR:
Skala och finriv morötterna.
Koka morötterna, kardemummakärnorna och kanelstängerna i mjölken på medelstark värme i ca 1 ½ timme. Rör då och då. All vätska ska koka bort.
Ta ur kardemumman och kanelstängerna.
Tillsätt smöret och sockret. Låt det sjuda ihop i ca 20 minuter.
Bred ut smeten i en form 20x30cm.
Strö över kokos.
Baka i ugnen ca 10 min i 200 grader.
Låt svalna och skär sedan 3x3cm stora bitar som du lägger i små bullformar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!