Just nu svämmar Uppsala över av sushiresturanger. Men vi åker hem till Uppsalabon Hiroko Hoshi Johansson för att kolla in japansk vardagsmat i stället. Sushi är inget som japaner äter dagligdags. Men sushiälskare kommer att känna igen hennes smakpalett.
När vi går fel i trapphuset i Svartbäcken är det maken, Göran Hoshi Johansson, som ropar in oss. Han brukar assistera i köket men är bättre på att laga svensk husmans än japanskt.
I köket vilar grönsaker elegant uppskurna i skålar, svartrötter ligger i vatten för att inte bli svartna, och Hiroko tar på sig ett supersmart förkläde med ärmar på. Det täcker hela hennes klänning.
– När jag var 18 år och flyttade hemifrån för att studera till socionom, upptäckte jag att jag inte kunde laga mat. Hemma var det alltid mamma som gjorde det. Hon är kostekonom, jätteskicklig och fick lära upp mig. Färdiglagad mat var alldeles för dyrt för mig som student.
När Hiroko Hoshi Johansson väl lärt sig grunden, växte intresset för mat. Numera tycker hon att det är jättekul och den här dagen ska hon laga en klassisk japansk måltid. I Japan består en måltid ofta av en soppa och tre andra rätter, varav en är huvudrätt, övriga grönsaksrätter och det självklara tillbehöret ris. Att blanda lite matvete i riset har Hiroko lärt sig av sin mamma.
– I Japan äter man mycket fisk, men sällan kött. Jag valde makrill som är både god, hälsosam och billig, säger hon och plockar fram en påse med fisken i marinad.
Förutom att fisken ska marineras i minst 30 minuter är hennes meny snabblagad och inte komplicerad. Hiroko Hoshi Johansson är ingen vän av tidsödande långkok. Däremot trollar hon gärna fram nya smakkombinationer av rester.
Innan hon steker makrillen låter hon oljan i stekpannan bli rejält het. Hon lägger i makillfiléerna och en välbekant doft slingrar runt i köket.
– Ingefära är kryddan nummer ett i Japan. Chili används också ofta. Och soja förstås och därför använder man salt sparsamt, säger Hiroko som tycker att mat på svenska restauranger är väl salt.
Själv vill hon inte jobba på restaurang. Hon skulle hellre ha ett kafé. Just nu läser Hiroko svenska och hennes plan är att komplettera sin socionomutbildning för att den ska bli gångbar i Sverige.
– I Japan finns bra och billiga restauranger i minsta by. Och i Tokyo finns svenska restauranger som drivs av japaner, säger Göran Hoshi Johansson som fick ett ryck och flyttade till Japan för fyra år sedan för att plugga japanska.
Där träffade han Hiroko på en kulturfestival. Åtta månader senare gifte de sig. Han hade tänkt bo kvar i Japan men Hiroko var så intresserad av Sverige att de flyttade till Uppsala för två år sedan.
RECEPT
Misosoppa med spenat
( 4 pers)
50 g bladspenat (ca 2 dl)
2 stycken salladslök
Misosoppa/-pasta (4 portioner)
Ett halvt paket tofu (ca 175 g)
1. Skär löken i tunna ringar.
2. Koka spenaten snabbt i vatten (1 liter), ca 30 sekunder.
3. Lägg ner löken i vattnet och ta kastrullen från värmen.
4. Lägg misopasta i en skål. Slå vattnet med grönsakerna över pastan, och låt den lösas upp.
Sallad med wasabi-dressing, Kanikama sarada
(4 pers)
Dressing:
1,5 tsk wasabi
2 tsk japansk soja
2 msk vinäger
1 msk rapsolja
1 krm socker
Övriga ingredienser:
4 st surimi-sticks
30 g färska böngroddar
1. Blanda dressingingredienserna i en shaker.
2. Koka upp en liter måttligt saltat vatten och koka groddarna snabbt, 15-20 sekunder. Slå genast av vattnet.
3. Blanda groddarna med strimlade surimi-sticks och slå wasabidressing över.
Sallad på morötter och svartrot, Kinpira
( 4 pers)
1 morot
2 svartrötter
ca 1 tsk sesamfrö
ett par, tre mindre bitar torkad chili
Sås:
1,5 msk vitt vin
1 msk socker
2 msk japansk soja
Sesam- eller rapsolja
1. Skala svartrötterna, skär i bitar och lägg i vatten.
2. Skär moroten i små bitar, ungefär tändsticksformat eller aningen större.
3. Skär den torkade chilifrukten i småbitar.
4. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs chilin.
5. Slå vattnet av svartroten, och blanda ner i pannan. Hetta upp.
6. Blanda sist ner morötterna och såsen. Fortsätt att steka tills såsen har absorberats av grönsakerna.
Gohan, kokt ris
3,5 dl sushiris eller annat rundkornigt ris (går ganska bra med vanligt grötris)
1 msk matvete
3.75 dl vatten
1. Blanda ris och vete, och tvätta/skölj noggrant.
2. Låt ris och vete vila ca 20 minuter utan vatten.
3. Slå på vattnet, och koka upp.
4. Dra ner värmen till minimum. Låt puttra i ca 10 minuter.
5. Ta riset och vetet av värmen. Vänta i ca 10 minuter innan servering.
Makrill med ingefärasås, Saba no shou ga yaki
( 4 pers)
4 st makrillfiléer
Topping:
1 tsk rostade sesamfrön
ca 2 tsk gräslök
Marinad:
4 msk japansk soja
6 msk vitt vin
2 msk socker
ca 30 g färsk ingefära, fint riven
1. Blanda marinadingredienserna i en påse.
2. Skär varje makrillfilé i tre bitar. Lägg ner i marinaden, och låt stå i minst 30 minuter.
3. Finhacka gräslöken. Rosta sesamfröna.
4. Hetta upp lite olja i stekpannan, och töm påsens innehåll – filéer och marinad – i pannan. Stek fisken på båda sidor. Börja med insidan.
5. Toppa slutligen fisken med gräslök och sesamfrön. Servera!