Jonas bjuder på kärlekskäk
UNT Fredag bad Escobars kock Jonas Åkerlind göra ett försök att komponera en tre rätters meny för två under 100 kronor.- Det är lite kärlekskäk över sparris, rätt romantiskt. Men det går nog hem hos de flesta, påpekade han för reportern.Till maten rekommenderar Jonas Åkerlund chardonnayvin från Australien eller Kalifornien. Förrätt: Färsk sparris med forellromsås.Huvudrätt: Citron- och persiljegrillad kyckling med rostad vitlökssås.Dessert: Jordgubbssorbet.
Färsk sparris med forellromsås
500 g färsk vit sparris (skalad)
30 g forellrom
saft från 1/2 citron
1/2 lök
1/2 dl vatten
1 msk grädde
100 g smör (tärnat)
salt och vitpeppar
Gör så här: Finhacka löken. Tillsätt vatten och citronsaft. Koka tills 1 msk av vätskan återstår.
Tillsätt grädde och vispa försiktigt i smöret med kastrullen på svag värme. (Obs! såsen får ej koka eller ens bli varm). Sila såsen och tillsätt kryddor efter smak.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca fem min. Häll såsen över sparrisen och garnera med forellrom.
Citron- och persiljegrillad kyckling med rostad vitlökssås
1 fryst kyckling
det gula från skalet från 1/2 citron (finhackat)
1 knippe bladpersilja (finhackad)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
3 msk matolja
1 tsk svartpeppar
salt
250 g pasta
Gör så här: Rör ihop citronskal, persilja, vitlök och matolja. Pensla kycklingen med blandningen och krydda med salt och peppar.
Grilla i 225 YY¦ ca 30 min eller tills köttsaften som kommer ur låren när man sticker i dem
är ljus och klar.
Dela den hela vitlöken (som ska användas till såsen) på mitten och gnid in den med lite olja.
Rosta i ugnen ca 10 min. Bena ur bröst och lår på kycklingen.
Servera med pasta och sås.
Vitlökssås
1 hel vitlök
1 lök
saft från 1/4 citron
2 dl grädde
2 dl vatten
1/4 kycklingbuljongtärning
timjan
lagerblad
hel vitpeppar
Gör så här: Finhacka och fräs löken med kryddorna. Tillsätt vatten, buljong, citronsaft och den rostade vitlöken (se ovan).
Koka på svag värme ca 10 min. Tillsätt grädde och koka tills konsistensen blir simmig. Sila såsen och krydda efter smak.
Jordgubbssorbet
Koka 1 dl socker och 1/2 dl vatten. Mixa 300 g frysta jordgubbar i matberedaren. Tillsätt 1 dl av den varma sockerlagen. Mixa till homogen massa.
Låt stå i frysen minst 30 minuter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!