Jordärtskockspuré

(4 port)Passar till ugnsbakad lax med skaldjur eller en kötträtt med lite kryddig smaksättning. En mild jordärtskockspuré är underbart god. Släta skockor kan skalas med potatisskalare och läggs därefter i kallt vatten för att inte mörkna. Knöligare skockor kan läggas i kokande vatten 3-4 min, sedan är de lättare att skala.ca 700 g jordärtskockor1 purjolök, endast det vita1 mjölig potatis1 l vatten2 hönsbuljongtärningar0,5 tsk salt0,5 krm svartpepparredning: 1 äggula + 0,5 dl gräddegarnityr: 2 avokado, saft av 1 citron, 1 dl hackad gräslök

Mat & dryck2001-11-15 00:01
Halvera avokadorna och ta bort kärnorna. Gröp ur fruktköttet och skär i tärningar. Lägg dem i en skål och pressa över citronsaft och låt stå övertäckt fram till servering.
Skala jordärtskockorna. Skär dem i mindre bitar. Snitta, skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka skockor, purjolök och potatis i 0,5 l vatten tills de är riktigt mjuka,10-15 min. Häll av vattnet men spara det. Mosa det kokta i mixer eller i matberedare till en puré, eller passera genom sil eller pressa i purépress. Häll tillbaka purén i kastrullen och tillsätt spad och resten av vattnet samt smula ner buljongtärningarna. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vispa samman äggula och grädde.
Vispa ner redningen och hetta upp soppan utan att koka. Servera i varma tallrikar med avokadotärningar och klippt gräslök. I stället för avokado, servera brödtärningar som rostats eller stekts i stekpanna. Lägg upp dem för sig och blanda ner klippt persilja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!