För 4 personer
2 plattor fryst smördeg
1/2 liter jordgubbar
Till vaniljkrämen:
2 äggulor
3 msk florsocker
1/2 msk majsstärkelse
1 dl grädde
1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1 tsk smör
Till garnering:
2 dl vispad grädde
3 msk florsocker
citronmeliss
jordgubbar
1. Ta ut små, runda kakor med cirka 8 cm i diameter ur smördegen. Värm ugnen till 225 grader. Lägg smördegsutsticken på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter eller tills smördegen rest sig ordentligt och fått fin färg. Ta ut och låt kallna.
2. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna den halva vaniljstången och skrapa ut fröna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och dra kastrullen från värmen. Efter 10 minuter fiskas vaniljstången upp.
3. Vispa äggulor, florsocker och majsstärkelse till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken. Slå tillbaka blandningen till kastrullen och värm tills krämen nästan kokar. Ta kastrullen från spisen, rör ner smöret och kyl snabbt.
4. Klyv smördegskakorna. Bred ut ett lager vaniljkräm på bottenkakan. Arrangera fina klyftor av jordgubbar ställda på högkant i krämen. Bred ut lite vispad grädde på övre locket och placera det med grädden nedåt ovanpå jordgubbarna. Sikta över florsocker och toppa med några jordgubbsbitar samt citronmeliss.
Tips Att dricka till
Jaillance Muscat (90589) i Systembolagets tillfälliga sortiment, som just nu finns i de flesta butiker, är ett spännande vin som passar bra till frukt och bär. Ekologiskt odlade råvaror tilltalar och priset är överkomliga 89 kronor.