Jordgubbsmoussetårta

En mjuk dröm med jordgubbar och mandelmassa. Passar till en stark kopp kaffe.

Jordgubbsmoussetårta.

Jordgubbsmoussetårta.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2010-06-24 08:43

(8–10 bitar)

Mandelmassebotten:
300 g mandelmassa
3 äggvitor

Jordgubbsmousse:
1 l jordgubbar
1 lime, rivet skal
1 dl gelésocker multi (Dansukker) 
3 dl vispgrädde
Till garnering:
½ liter skivade jordgubbar
3 msk riven vit hyvlad blockchoklad

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa botten på en form med löstagbar kant. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd i mandelmassan. Bred ut i formen och grädda i cirka 20–25 minuter. Låt svalna.
Mousse: Rensa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg det i en kastrull med gelésockret. Låt det koka ihop så det blir såsigt. Mixa slätt och blanda i det rivna limeskalet. Om du vill kan du passera jordgubbslandningen genom en sil för att få bort kärnorna. Låt svalna. Vispa grädden lätt och vänd ner i den kalla jordgubbsblandningen. Häll den i formen med mandelmassebottnen och ställ in i kylen i minst två timmar eller över natten. Skär försiktigt runt formens kanter innan du spänner loss kanten. Garnera med färska bär och vit hyvlad blockchoklad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!