â SĂ„ hĂ€r sĂ„g en vĂ€rdshusvĂ€rd ut pĂ„ 1700-talet, sĂ€ger Nicklas Silwerulv, och slĂ„r ut med armarna för att visa vad han har pĂ„ sig.
Han Àr klÀdd i vadmalsbyxor, vit storskjorta och svarta lackskor med silverspÀnne, allt för att gÀsterna ska kÀnna att de kliver in i 1700-talsmiljö nÀr de besöker gÀstgiveriet. I somras tog han och hustrun Anna Silwerulv över gÀstgiveriet som ligger intill SagaÄns brusande vatten, mitt emellan de tvÄ landskapen VÀstmanland och Uppland.
â PĂ„ den hĂ€r platsen har det serverats mat i flera hundra Ă„r. Förr fick handelsresande betala tull innan de passerade lĂ€nsgrĂ€nsen och passade dĂ„ Ă€ven pĂ„ att Ă€ta en bit mat, berĂ€ttar Nicklas Silwerulv.
Nu i december Àr det premiÀr för deras första julbord som serveras i gÀstabudssalen. Maten, inredningen, personalens klÀder, allt har en historisk touch. Nicklas yngre bror Stefan Nilsson Àr köksmÀstare och hans sambo Jessica Ekman Àr förste kock. Förutom timanstÀlld serveringspersonal Àr det fyra personer i familjeföretaget.
Det Àr sen eftermiddag och ett par timmar kvar tills gÀsterna kommer. Jessica Ekman har tagit sig an det kallskurna. Lax smaksatt med whiskey och enbÀr, olika sorters skinkor och korvar lÀggs upp pÄ fat och dekoreras med sallad och paprikaskivor.
â Man ska lĂ€gga ner mycket tid och kĂ€rlek pĂ„ julbordet, dĂ„ blir det bra, tycker Jessica Ekman och tillĂ€gger att planering och frys Ă€r tvĂ„ nyckelord för den som fixar sitt eget julbord hemma.
Dagen innan rullade hon och sambon 40 kilo köttbullar. I höstas satt de i en vecka och spÄnade vad de skulle ha pÄ sitt första julbord nu nÀr de sjÀlva fick bestÀmma.
â NĂ„gra recept har vi experimenterat oss fram till nu under hösten, vi vill ju sĂ€tta vĂ„r egen prĂ€gel pĂ„ julmaten, berĂ€ttar Stefan Nilsson och tillĂ€gger att de hade en livlig diskussion om ifall grisfötter skulle platsa eller inte.
â Först sa jag nej, men Jessica tyckte att vi skulle ha det. Det Ă€r en klassisk rĂ€tt och ja, dĂ„ fick vi helt enkelt kompromissa.
Hans favorit pÄ julbordet Àr annars Janssons frestelse. Jessica Ekman föredrar rödbetssallad, köttbullar och prinskorv. GÀsterna tycks vÀlja sill, Àgghalvor och julskinka, att döma av det som gÄr Ät mest.
â KĂ€nslan inför julbordet Ă€r just nu hatkĂ€rlek. Det Ă€r en hektisk period. Men sen nĂ€r det Ă€r över gĂ„r man och lĂ€ngtar till nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Stefan Nilsson och lyfter ut en rykande fĂ€rsk Janssons frestelse ur ugnen.
Julmusik hörs i bakgrunden och inne i stora salen tÀnder Nicklas Silwerulv stora vita ljus i maffiga kandelabrar. Det börjar mörkna och snart kommer gÀsterna, ÀndÄ stressar ingen upp sig. Var och en vet vad de ska göra.
â Jag gillar att ha en deadline. DĂ„ blir jag mer effektiv, sĂ€ger Anna Silwerulv.
Hon kom nyss pÄ att namnskyltarna till alla rÀtter inte Àr urklippta och fastsatta pÄ en liten klÀmma. Nu sitter hon i en köksskrubb och klipper för glatta livet. NÀr gÀsterna Àter julbord stÄr hon för underhÄllningen, hon spelar nyckelharpa och sjunger gamla julvisor pÄ svenska och engelska. Hon och maken kommer frÄn eventbranschen, i tio Är jobbade de med historiska event. Nu bor de i huset intill gÀstgiveriet med sina fyra barn och hund, ett femte barn Àr pÄ vÀg. Tidigare bodde de i en trerummare inne i VÀsterÄs.
â Det hĂ€r Ă€r ett sĂ€tt att leva. Just nu Ă€r det jobb dygnet runt, vilket bara Ă€r kul. VĂ„ra barn fĂ„r vara med oss sĂ„ mycket som möjligt, sĂ„ att de kĂ€nner att hela familjen Ă€r med i projektet, sĂ€ger Nicklas Silwerulv.
RECEPT
Inkokt lax Ă la J. Ekman
INGREDIENSER
0,5 dl vit vinÀger eller Àttika
0,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 msk salt
2 rödlökar
3 morötter
1 citron
En halv nÀve vitpepparkorn eller kryddpeppar
2 lagerbla
En handfull nÀve dillstjÀlkar. Spar ocksÄ dill till garnityr
GĂR SĂ
HĂR:
1. Ta bort skinnet frÄn laxen och skÀr den i kuber.
2. SkÀr grönsakerna i stora bitar, slÄ pÄ kryddorna och vÀtskan i en kastrull och lÄt sjuda.
3. NÀr vÀtskan sjuder tillsÀtt laxkuberna. Koka laxen i nÄgon minut, ta sedan kastrullen frÄn spisen och lÄt svalna under lock.
Hel laxsida:
1. Bena ur laxen och lÀgg i ugnsform.
2. Koka ihop vÀtskan med grönsakerna och lÄt den svalan ett tag. SlÄ den över
laxen i ugnsformen och sĂ€tt in i ugn pĂ„ 175 grader i 15â20 min.
3. LÄt laxen ligga kvar i sin vÀtska tills den ska avnjutas kall.
4. Garnera laxen med dill och majonnÀs.
Janssons frestelse pÄ Nilssonskt vis
INGREDIENSER
10â15 potatisar
1 burk ansjovisfilé
3 gula lökar
1,5 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk malen vitpeppar eller svartpeppar
En halv klyfta vitlök tunt skuren
4-5 dl grÀdde
Ca 1 dl ströbröd
GĂR SĂ
HĂR:
1. Ta ugnsformen och smörj den med matfett.
2. Riv potatisen över formen och fyll den med potatis. SkÀr löken och blanda ned den.
3. SkÀr ansjovisen i bitar och anvÀnt allt spad till blandningen.
4. TillsÀtt vitlök och kryddorna, blanda vÀl.
5. TÀck med grÀdde och sedan pÄ med ströbröd.
6. LÄt stÄ i ugn ca 40-50 min pÄ 150 grader, höj ugnstemperaturen de sista 10 min om du önskar mer fÀrg pÄ rÀtten. NÀr Jansson kÀnnas lite fast om skakar ugnsformen Àr den klar. Vill du ha den glutenfri, hoppa över ströbrödet.
Ugnsbakade revbenspjÀll
INGREDIENSER
RevbenspjÀll tunna eller tjocka (de man gillar bÀst)
2 tsk kanel
5 msk salt
3 msk socker
2â3 apelsiner
2â3 Ă€pplen
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4â5 tsk malen ingefĂ€ra
2 tsk kryddpeppar
1 msk sambal oelek
3 msk honung
2 tsk grillkrydda/tacokrydda
1â2 flaskor mörk julöl
1 knippe fÀrska örter t ex timjan, persilja, basilika eller varför inte blanda.
1 flaska matolja
GĂR SĂ
HĂR:
1. SkÀr frukten och grönsakerna i bitar. LÀgg allt i ett stort kÀrl.
2. TillsÀtt alla kryddor och vÀtskan. Rör ihop allt.
3. SkÀr revbenen i önskad storlek och lÀgg ned det i marinaden. LÄt ligga i ca ett dygn i kylen.
4. HĂ€ll av all marinad och lĂ€gg revbenen pĂ„ en ugnsplĂ„t och tillaga i 155 grader i ca 30â45 min. Tunna revben 20ââ30 min.
5. NÀr köttet lossnar frÄn benet Àr det klart att avnjuta.
Ănskas kraftig fĂ€rg pĂ„ benen höj graderna vid slutet av tiden. Var inte rĂ€dda att experimentera med kryddorna sĂ„ ni hittar just er egen unika smak pĂ„ julens revben.
Nykvarns gÀstgifvaregÄrds whiskysenap med dill
INGREDIENSER
0,5 dl senaps pulver
0,5 dl vetemjöl
1,25 dl kokande vatten
1 krm salt
2 msk brun farinsocker
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinÀger
2 msk whisky
1 msk grÀdde
Dill
GĂR SĂ
HĂR:
1. Blanda senapspulver och vetemjöl i en skÄl. HÀll pÄ kokande vatten och vispa till en jÀmn smet.
2. SmaksÀtt med salt, farinsocker, socker, vinÀger och whisky.
3. Rör ner den ovispade grÀdden i senapen och rör sedan senapen slÀt. Smaka av. Ta lite mer socker eller grÀdde om du tycker att senapen Àr för stark.
4. HÀll upp pÄ burk och förvara i kyl.
Waldorfsallad
INGREDIENSER
1 liter strimlad rotselleri (eller blekselleri om man hellre vill ha det, eller blanda)
1 dl grÀddfil
1 dl majonnÀs
1 tsk senap
1 msk pressad citron
2 Àpplen tÀrnade eller rivna, det kvittar
100 g grovt hackade valnötter
Om man vill kan man ha i lite rivna morötter ocksÄ bara för syns skull sÄ den fÄr lite finare fÀrg.
GĂR SĂ
HĂR:
1. Blanda majonnÀs, crÚme fraiche, grÀddfil, senap och pressad citron.
2. HÀll över rotsellerin och Àpplena smaka av med lite salt och vitpeppar.
3. HÀll upp i en snygg skÄl och sÀtt i lite persiljeblad och strö lite valnötter över sÄ ser det fint ut.
Morotskaka med saffranscrĂšme
INGREDIENSER
4 dl vetemjöl
3,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 msk malen kanel
0,5 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen ingefÀra
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl rapsolja/solrosolja
3 Àgg
3 dl rivna morötter
3 dl hackade valnötter
SaffranscrĂšme:
200 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
0,5 g saffran
0,5 tsk citronsaft
GĂR SĂ
HĂR:
1. SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med avtagbara kanter.
2. Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och Àgg till en jÀmn smet.
3. TillsÀtt morötter och valnötter. HÀll smeten i formen. GrÀdda mitt i ugnen i ca
45 min. LÄt kakan svalna nÄgot i formen och ta sedan bort kanten.
SaffranscrĂšme:
Blanda ihop philadelphiaost, florsocker, citronsaft och saffran med en visp. Bred ut crÚmen pÄ kakan nÀr den svalnat.