Ca 15 stycken
1 l mjölk (standard)
5 st ägg
2 st äggulor
1 vaniljstång
1 kanelstång
150 g socker
Till caramelen:
200 g socker
1 apelsin
Caramelen:
Värm socker och 50 ml vatten tills det fått en fin bärnstensfärg, undvik att röra i caramelen då sockret kan kristallisera. Ta av från värmen och tillsätt juicen från apelsinen (har man en stor apelsin kan det räcka med hälften av juicen). Fyll ca 2 mm av karamellen i botten på en värmetålig form som rymmer
ca 1 dl. Jag brukar använda engångsformar av aluminium. Låt svalna.
Tips: Det brukar bli caramel över när jag gör det här receptet. Jag brukar vispa ner ca 1 msk smör och några droppar cocgnac (eller annan sprit som passar) i den överblivna caramelen. Man får då en supergod sås som jag brukar servera varm till crème caramelen.
Puddingen:
1. Vispa ägg, äggula samt socker tills det blir vitt och krämigt.
2. Låt mjölken koka upp med kanel- och vaniljstång (vaniljstången delad på längden och fröna urskrapade) på låg värme så det inte bränner. När det kokat upp, ta av från spisen och låt svalna något.
3. Sila mjölkblandningen och rör ner den i ägg/sockersmeten. Fyll formarna (som har caramel i botten) till en bit från kanten med den färdiga smeten.
4. Baka av (gärna vattenbad) i 120 grader ugn i ca 25 min eller tills krämen har satt sig. Ställ sedan i kylen och låt svalna. Om man plastar in formarna så håller de sig några dagar i kylen. Går alltså utmärkt att göra dem någon dag i förväg.
5. Vid servering doppa formen i sjudande vatten några sekunder så caramelen i botten smälter och lossnar från formen. Vänd upp på tallrik och ringla över lite av den varma såsen, om ni gjorde någon sådan. Det kan även vara gott med lite hackade nötter till.