Julölen försvarar sin plats på bordet
Frågan är alltså om julölet i dag spelat ut sin roll. Under vikingatiden var det inget snack om saken - vid midvinterblotet som firades på årets mörkaste dag tillverkade man ett särskilt öl som dracks under rituella former.
Foto: Emma Eriksson
I den gamla Västgötalagen från 1200-talet återkommer denna lag och här jämställs ölfrid med kyrkofrid - inga våldshandlingar tilläts vid ölbänk eller gille. I och med detta hade ölet fått en central betydelse till jul.
Från den här tiden och framåt levde traditionen att brygga öl till jul kvar och det var alltid husmor som gjorde brygden. Man använde sig av olika seder för att få fart på jäsningen - i Västergötland sprang man runt, runt i huset och på andra håll ropade man saker som "hurra" eller "hoj".
Många av de gamla svenska bryggerierna startades i samband med industrialismen i slutet av 1800-talet och då började julöl tillverkas. Av tradition har julöl alltid varit sött, men på senare år har det söta fått ge vika för en mer framträdande beska.
Johan Spendrup, bryggmästare på Gotlands bryggeri och ansvarig för det här testets vinnare Wisby julbrygd, välkomnar de mindre söta julölen och menar att trendbrottet skänkt små bryggerier mer skaparglädje.
- Vi får nya influenser från utlandet och som ett exempel har vi i vår julöl börjat använda fruktigare humle, som tidigare användes i ale.
För Johan Spendrup är mörkrostad malt en måsteingrediens i ett julöl, den bidrar till en rostad ton av kaffe, choklad och knäck.
- En lätt rökt malt måste också finns med, det säger något om Visby där vi röker ganska mycket av maten.
Wisby julbrygd tycker han är så pass smakrikt att det passar bäst till de rökta och köttiga julrätterna.
Gamla Slottskällans bryggeri har i år fått en ny ägare i Anders Slotte som berättar att bryggeriets två julöl Tomte och Nisse kommer att fortsätta bryggas enligt samma recept som förut. Han tycker att ett bra julöl ska vara kryddigt med markerad beska.
Åbro bryggeris bryggmästare Lennarth Anemyr glädjer sig också åt de mindre söta julölens utbredning. Han tror att en bidragande orsak är GI-trenden och vår ökade medvetenhet om socker.
För honom är ett julöl ett mörkare och kraftigare öl som lagras längre och kallare för att smaken ska bli rundare. För ett par år sedan försökte sig Åbro bryggeri på ett ljus julöl som fick namnet Juleljus. Ölet blev dessvärre inte den storsäljare man hoppats på - vi håller uppenbarligen på traditionerna och vill ha vårt julöl mörkt.
Så även om etiketten kanske är det enda som skiljer julöl från liknande året runt-öl är väl själva julölsgrejen en charmig historisk blinkning?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!