Julskinka på flera sätt
Ugnsbakning:
Vid ugnsbakning kan man välja mellan två ugnstemperaturer, 125 grader och 175
grader.
Ugnsbakning vid 125 grader:
Låt nätet på skinkan vara kvar. Skölj av skinkan. Torka av klarknappen om den finns med. Annars placeras en köttermometer i skinkans tjockaste del.
Lägg skinkan med svålsidan upp i en ugnssäker form. Baka den till klarknappen poppar upp eller tills innertemperaturen visar 70-75 grader. Denna tillagning tar ca 1-2 timmar per kg skinka.
Ugnsbakning vid 175 grader:
Låt nätet på skinkan vara kvar. Lägg den avsköljda skinkan med svålsidan upp på ett stycke folie. Sätt in en köttermometer i skinkans tjockades del. Svep om folien. Gör ett litet hål för klarknappen om sådan finns. Skinkan är klar
när innertemperaturen visar 70-75 grader. Eller när klarknappen poppar upp.
Denna metod tar ca 50-75 minuter per kilo skinka.
Låt skinkan i båda fallen mogna en timme.
Koka skinkan:
Låt nätet på skinkan vara kvar. Spola av skinkan. Stick in en köttermometer i tjockaste delen av skinkan.
Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker skinkan. Tillsätt eventuellt några kryddpepparkorn, lagerblad, en gul lök i bitar och en bit morot.
Sänk värmen och lägg på lock. Nu får vattnet bara sjuda. Skulle det börja koka så häll i lite kallt vatten.
Skinkan är klar när innertemperaturen visar 70-75 grader eller när klarknappen poppar upp. Det tar ca 40-60 minuter per kilo skinka.
Låt skinkan ligga i spadet ca en timme för att mogna.
I alla tillagningsmetoder tar man av nätet på skinkan då den svalnat. Skär också bort svålen. Dags för griljering.
Traditionell griljering:
Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat. Blanda samman 1 ägg eller ägggula med 1-2 msk söt senap. Bred eller pensla på blandningen över skinkan. Sikta över lite ströbröd.
Griljera i ugn vid 200 grader ca 15 min.
Örtgriljerad skinka:
Blanda samman 3 msk senapspulver med 1 tsk stött rosmarin, 1 tsk smulad körvel, 1 tsk smulad dragon och 1 msk hackad persilja. Strö denna blandning över skinkan.
Griljera i ugn vid 200 grader ca 10 min.
Pepparkaksgriljerad skinka:
Blanda samman 3 msk stark senap med 1 msk flytande honung. Krossa 12 pepparkakor till pulver och blanda med 0,5 tsk malen ingefära. Bred först på senapsblandningen och strö sedan över pepparkaksblandningen.
Griljera i ugn vid 225 grader ca 5 min.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!