Kalkonfilé till nyårsfesten
(6 port)750-800 g kalkonfilésalt, pepparmix, krossad rosépeppar, margarin eller smör att steka i. Portvinssås:3 msk finhackad gul lök, 1 liten morot fint hackad, 2 msk margarin, 1 msk tomatpuré , 3 msk idealmjöl, 5 dl köttbuljong (kalvfond)1 dl rött portvin, 2 msk soja, 0,5 tsk råsocker, ev lite salt och svartpeppar, 1 msk smör Inbakad potatis:5 potatisar, 2 morötter, 1 purjolök, 3 äggulor, 1 tsk örtsalt, 1/2 smulad hönsbuljongtärning, 1 tsk pepparmix, 1 rektangulär kyld smördegsplatta Tillbehör:17-20 steklökar, margarin smör, 1 dl vatten, 1 dl rött portvin
Koka såsen ca 15 min. Sila såsen och smaksätt med soja, socker, ev salt och peppar. När såsen ska serveras hettas den upp och blankas av med en klick fett. Kalkonfiléerna kan torrmarineras genom att det gnids in med peppar och får ligga någon halvtimme.
Bryn fett i en gryta. Lägg ner filéerna och låt dem få fin färg på båda sidorna.
Späd i grytan med lite vatten och ev en skvätt vin och låt bräsera under lock ca 25 min.
Skär ett snitt i tjockaste delen i en filé och kolla att den är genomstekt.
Snitta och skölj purjolöken och strimla den. Förväll den i lite vatten någon minut. Spola i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Skala potatis och morot. Riv på grova sidan på rivjärnet och lägg i en bunke. Blanda ner purjo, äggulor och kryddor.
Kavla ut smördegsplattan till ett mått av ca 35x50 cm. Ta upp med hålslev det rivna (det får inte komma med en massa vätska) och lägg det i en rad längs ena långsidan men inte ända ut vid kanten. Forma fyllningen till limpform och jämna till den något.
Börja med att vika in kortsidorna upp över fyllningen. Pensla den andra långsidan med uppvispat ägg. Rulla nu samman som till en rulltårta. Försök att rulla den rätt hårt. Lägg över rullen på plåt med bakplåtspapper. Pensla hela rullen med uppvispat ägg. Strö över och fäst flagad mandel som dekoration.
Grädda i ugn vid 200 grader ca 25 min.
Lägg steklökarna i kokande vatten någon minut.
Nu går de lättare att skala. Skala och bryn dem sedan i fett.
Häll på vatten och portvin och låt löken koka mjuk samtidigt som vätskan får koka in. Dags för servering. Skär upp kalkonfilén i skivor och lägg på fat. Gruppera löken runt om. Häll på lite av såsen på filén.
Garnera med persilja.
Den inbakade potatisen skäres i skivor och läggs upp för sig.
Dekorera med persilja.
Bjud med sås och svartvinbärsgel. Allt kan också tallriksserveras.
En fördel är om maten kan bjudas på varma tallrikar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!