Kebab med aubergine, tomatsås och ris med tadig
4 pers Kebab600 g köttfärs1 lök1 vitlöksklyftasalt & svartpeppar (efter behag)1 äggmatfett till stekningsmå grillspett av trä(räkna med flera spett per person)1-2 aubergine smör1 burk krossadetomatergrönmögelost, efter behagrödvin, en skvättefter behagsalt och peppar 4 tomater1 gurka1 rödlök1 lime4 dl jasminris 50 g smör eller margarin 4 potatisar1 pkt saffran (0,5 g)vatten (enligt instruktioner på risförpackningen)
Ta en bit av blandningen och forma till en avlång cylinderform. Trä därefter ett litet grillspett genom kebaben. Låt steka 3—4 minuter, eller grilla kebaben i ugn, 200 grader i 10—12 minuter.
Gör stekt aubergine så här: Gör så här: Skala
auberginen och skär den i tunna skivor på längden. Stek på svag värme under ca 3 minuter, inte för mjuka. Inga kryddor behövs.
Gör tomatsåsen så här: Blanda ihop allt och koka i
8-10 minuter.
Gör sallad från Shiraz så här: Gör så här: Skär tomat, gurka och lök i fyrkantiga former och blanda ihop. Lägg limeskivor ovanpå salladen.
Gör ris med tadig så här: Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull. När det är hett, häll i riset. Låt koka i 8—10 minuter.
Häll innehållet i en sil tills allt vattnet har försvunnit.
Skala potatisarna och skär dem i relativt tunna skivor. Sätt spisen på högsta värme. Ta en kastrull. Lägg i smör och sprid potatisbitarna över botten. Efter 3 minuters stekning: häll på det kokta, silade riset och sänk värmen på plattan ordentligt. Efter 20 minuter på mycket svag värme har du ett riktigt gott ris. Låt riset svalna i kastrullen cirka fem minuter. Lägg ett serveringsfat över kastrullen och vänd på det hela, så att potatisarna hamnar över riset (som man gör med en sockerkaka).
Koka 1 dl vatten och blanda med saffran. Rör om och låt bladningen kallna. Ta en del av riset och blanda med saffransblandningen. Strö det gula saffransriset över riset med tadig. Servera gärna med ett glas rött vin, av Shiraztyp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!