Klassisk pizzadeg

(2 stora eller 4 portionspizzor)1/2 pkt jäst2 dl fingervarmt (37°) vatten1 tsk salt1 msk olivolja5 dl vetemjöl special

Mat & dryck2003-11-06 14:23
Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in två plåtar så de blir varma. Smula jästen i assistent eller degbunke. Häll på det fingervarma vattnet och blanda tills jästen löst sig. Häll i salt, olivolja och blanda. Tillsätt mjölet lite i sänder medan maskinen är i gång eller för hand. Låt maskinen gå 10 minuter eller knåda för hand ca 15 minuter. Jäs degen under plastfilm i 30 minuter tills den nått dubbel storlek. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i två eller fyra delar (eller åtta smådelar) och kavla ut dem till runda eller avlånga bottnar, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över bottnarna på bakplåtspapper. Fyll enligt något av recepten eller förslagen intill. Tag en varm plåt ur ugnen och för över bakplåts-pappret med pizzorna på den. (två åt gången om du gör portionspizzorna) Grädda ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!