Klassiska semlor

Liselotte Forslin bakar semlor

Liselotte Forslin bakar semlor

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2012-02-16 08:45

Grundrecept för semlebullar
Bra är att baka en hel sats bullar och ha i frysen och ta fram eftersom man behöver.
12-15 stycken

100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör ner kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 12-15 bitar. Rulla till bullar mot bakbordet och lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.  Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Klassiska semlor

Kan serveras som de är eller så kallad ”hetvägg”, alltså med varm mjölk och gärna lite kanel.

1 sats semlebullar
Fyllning
200 g mandelmassa
inkråm från bullarna
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Dekoration
florsocker
Hetvägg
varm mjölk
malen kanel

Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Riv mandelmassan grovt och blanda i det tillsammans med mjölken till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden och fördela den över. Lägg locket ovanpå och pudra med florsocker. Bjud varm mjölk och malen kanel till om du vill servera dem som hetvägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!