Grundrecept för semlebullar
Bra är att baka en hel sats bullar och ha i frysen och ta fram eftersom man behöver.
12-15 stycken
100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör ner kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 12-15 bitar. Rulla till bullar mot bakbordet och lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Klassiska semlor
Kan serveras som de är eller så kallad ”hetvägg”, alltså med varm mjölk och gärna lite kanel.
1 sats semlebullar
Fyllning
200 g mandelmassa
inkråm från bullarna
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Dekoration
florsocker
Hetvägg
varm mjölk
malen kanel
Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Riv mandelmassan grovt och blanda i det tillsammans med mjölken till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden och fördela den över. Lägg locket ovanpå och pudra med florsocker. Bjud varm mjölk och malen kanel till om du vill servera dem som hetvägg.