(4 portioner)
Ankbröst hittar du i frysdisken bland vilt i en välsorterad mataffär. Det är jättelätt att laga till och ett gott alternativ till oxfilé. Sås och rösti kan du laga i förväg.
2 ankbröst, ca 800 g
4 stjärnanis
3 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
Till servering
Lätt förvällda sockerärtor eller sugar snaps med lite olivolja och flingsalt
Sätt ugnen på 125 grader. Skär försiktigt ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn, ca 1/2 x 1/2 centimeter. Mortla stjärnanis och flingsalt fint och gnid in ankbrösten med det. Peppra generöst. Hetta upp en panna utan fett och bryn brösten med skinnskidan ner 2–3 minuter tills de blir knapriga och får vacker färg. Vänd och bryn köttsidan på samma vis. Lägg brösten i en ugnsform och låt gå klart i ugnen till en innertemperatur av max 68 grader cirka 35 minuter. Om det bildats sky i formen så ta till vara och häll i såsen. Vira in ankbrösten i folie och låt dem vila ca 5 minuter innan du skär upp i tunna skivor. Salta lätt på snittytorna och servera med såsen, röstin och de lätt förvällda sockerärtorna.