Kockkämpens gröna favoriter

Cecilia Källebo från Uppsala slår inte på autopiloten i köket. Hon vill prova olika maträtter hela tiden. Därför passar säsongens växlingar henne perfekt. Nu på hösten finns en uppsjö av nyskördade råvaror.

Foto: Michaela Hasanovic

Mat & dryck2013-09-12 15:07

Hon river skållad tomat som hon odlat själv på balkonen i Kapellgärdet. Den ska hon lägga på crostinin med stekta kantareller och generösa parmesanbitar. Det blir ett litet spansk inslag från den tiden när Cecilia bodde i Alicante i Spanien och pluggade spanska ett år.
Då hade hon med sig Vår kokbok. I dag är den bullig och snudd på utsliten av all bläddring.

Redan i åttan insåg Cecilia Källebo att hon var störtintresserad av matlagning. Då bodde hon i Morgongåva och under ett sommarlov gick hon en matlagningskurs i Heby. Sen var det kört.
– Men mest inspirerad är jag nog av min mamma. Hon lagade all mat från grunden och klippte recept ur tidningarna hela tiden och sparade. Och det gör jag också. Det börjar bli lite mycket urklipp nu, säger hon, och fyller två glas med soppa.

Den ena är fänkålssoppa som hon spetsat med lakritspulver och den andra är en jordärtskocksoppa som är en hyllning till hennes mamma, som älskade smaken av den rotfrukten.
– Det allra, allra viktigaste med mat är smaken. Det måste vara gott, säger Cecilia Källebo som ska laga tre favoriträtter och använda sig av säsongens grönsaker.
– Jag stod i valet och kvalet mellan fänkål, kronärtskocka och pumpa. Och kunde inte välja bort någon. Det fick bli två soppor och en puré.

I våras kom Cecilia tvåa i 24 UNT:s tävling Kockkampen. Sedan dess har hon blivit igenkänd på stan och bland annat fått frågan vad man kan använda pumpa till.
Eftersom Cecilia gillar nya maträtter får familjens två barn, sex och ett år, också äta en massa okänd mat.
– Många har nog förutfattade meningar om vad barn gillar och inte gillar, och är det lätt att överföra de värderingarna till sina barn. Vi brukar inte kommentera maten innan vi äter utan presenterar den bara på ett positivt sätt. Är det något som någon av dem inte gillar, tjatar vi inte. Men barnen äter det mesta, säger Cecilia.

Såklart lagar hon inte nya rätter varje dag, men hon lagar allt från grunden. Innan hästköttsskandalen låg det några köttbullar av typen halvfabrikat i frysen. Men de åkte ut. Cecilia vill inte servera något som hon inte vet vad det innehåller.

Men fiskpinnar då?
– Det kan man lätt göra själv av fiskblock som man skär i bitar och panerar i panko eller kokos och så blir det hur kul och gott som helst, svarar hon utan betänketid.

Det har hänt att hon tittar i frysdisken och kollar in vilken färdigmat som finns men sällan ser hon något lockande. Bortkastade pengar, tänker hon, som vet att det blir godare om hon lagar det själv hemma.


RECEPT

Fänkålssoppa
Lakrits är ett spännande sätt att fördjupa fänkålssmaken. Lakritspulver kan bytas mot 1–2 msk sherry.

4 portioner
200 g fänkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 tsk fänkålsfrö
1,5 tärningar hönsbuljong
5 dl vatten
1 krm–1/2 tsk lakritspulver.
Salt och vitpeppar efter smak
Garnering: Knaperstekt bacon och fänkålsblast

1 Fräs hackad lök, ansad och hackad fänkål och vitlök i olja i en kastrull.
2 Tillsätt mortlade fänkålsfrön.
3 Häll därefter i vatten och buljong och låt puttra i ca 30 min.
4 Tillsätt grädden och mixa med en mixerstav.
5 Vispa försiktigt ner lakritspulver, lite i taget under provsmakning.
6 Smaka av med salt och peppar.
7 Häll upp i fint glas, garnera.

Jordärtskockssoppa
4 portioner
500 g jordärtskockor
5 dl vatten
3 potatisar
1 gul lök
1 tsk citronsaft
2 msk crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
Salt och vitpeppar
Garnering: Tryffelolja, gräslök

1 Hacka lök och fräs i lite olja i en kastrull på låg värme.
2 Skala potatis och jordärtskockor. Skär i mindre delar. Lägg dem i kastrullen och tillsätt vatten.
3 Lägg i buljongen och låt koka ca 20 minuter.
4 Mixa. Häll i crème fraiche, salt och peppar.
5 Häll upp på glas, garnera, servera.

Kantarellcrostini till sopporna
4 portioner
Baguette, fyra skivor, skurna på snedden
1 solmogen tomat
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
Ca 10 stora kantareller
Några blad rucola
Parmesanost, flagad

1 Sätt på ugnen på 275 grader. Flytta upp gallret.
2 Koka upp vatten i en liten kastrull. Gör ett kryss överst på tomaten. ”Skålla den” genom att låta den koka några minuter i kastrullen, färdigt när skalet börjar krulla ihop sig. Skala den men behåll innanmätet. När den kallnat grovriv den på ett rivjärn (på spanskt vis). Separera kärnorna från tomatköttet, lite kärnor gör inget.
3 Droppa lite olivolja på båda sidor av brödet. Stryk en halv vitlöksklyfta mot brödsidorna. En gnutta flingsalt och svartpeppar. Lägg dem på en plåt och ställ in den högt upp i ugnen. Det tar ca 3–9 minuter. Vänd efter halva tiden. Passa noga!
4 Stek under tiden kantarellerna i lite smör, salt och peppar. Jag gillar mina relativt knaperstekta.
5 Flaga parmesan på kortsidan av rivjärnet, med en osthyvel eller en mandolin.
6 Lägg på den rivna tomaten, några blad rucola, de knaperstekta kantarellerna och den flagade parmesanen.

Franskinspirerad mustig höstgryta med pumpapuré och rödbetor
4–6 portioner
1 kg högrev
1 gul lök
2 msk tomatpuré
6 msk kalvfond
1 hg champinjoner
200 g rotselleri
2 morötter
2 lagerblad
2 tsk timjan
1-2 msk svart vinbärsgelé
2 äpplen
200 g rökt sidfläsk
1 chili, valfri sort och hetta
4 dl vatten
7 dl rödvin av mustig karaktär

1 Tärna fläsk och grovhacka lök.
2 Fräs i stekpanna tillsammans på låg- till medelstark värme. Ös över i en större gryta.
3 Maxa värmen och stek hälften av köttet i taget. Salta och peppra. I slutet av andra omgången tillsätt 2 msk tomatpuré som får fräsa med i några minuter.
4 Skala och tärna rotsellerin, häll i grytan.
5 Häll på 4 dl vatten och 4 av 6 dl vin, 4 av 6 msk fond, lagerbladen och 1 av 2 tsk timjan, chilin. Koka upp och skumma av. Koka sedan under lock på medelvärme i 1,5 av totalt 2 timmar.
6 Stek champinjonerna hela eller något delade.
7 Skala och skär morot i 3mm skivor. Tillsätt efter 1,5 timme. Häll på 2 dl vin till.
8 Skala och skär 2 äpplen i 2x2 cm stora bitar. Tillsätt när 15 min återstår tillsammans med champinjonerna.
9 Smaka av med svart vinbärsgelé, 2 msk fond, salt och svartpeppar efter behov, 1 tsk timjan till.
10 Är grytan för rinnig? Gör en redning. Rör ut 1–2 maizena i en mugg med lite vatten, rör ner i grytan.

Pumpapuré
1 butternutpumpa
2 vitlöksklyftor
6 stjälkar färsk timjan
Olivolja
Salt och peppar

1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Skala, kärna ut och skär pumpan i kuber.
3 Blanda med olja, oskalade vitlöksklyftor och timjan.
4 Låt dem stå i ugnen tills de är genommjuka ca 20–40 min.
5 Skala vitlöksklyftorna. Kör dem i matberedare eller i mixer. Smaka av med salt och peppar.

Rödbetor med fetaost
5 rödbetor
Fetaost med karaktär av getmjölk eller getost.
Olivolja
En gnutta flingsalt och svartpeppar

1 Skölj och koka rödbetorna i en kastrull med vatten i ca 30–45 min.
2 Låt dem kallna. Skala dem med hjälp av en liten kniv under vattenkranen.
3 Klyfta rödbetorna och skär fetaosten i lagom storlek. Blanda med olivolja och kryddor.
4 Servera till grytan och pumpapurén.

Äppelpaj med pistagenötter och kesellasås
3 dl mjöl
125 g smör + lite till topping
2 msk strösocker
6 äpplen
2 tsk kanel
200 g mandelmassa
1 dl pistagenötter

1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Blanda 125 smör med 3 dl mjöl och ev någon matsked vatten. Tryck ut i formen. Nagga. Ställ in i kylen för att vila en stund.
3 Skala och kärna ur äpplena. Skär i klyftor. Blanda med 1 tsk kanel och om äpplena är sura 2 msk strösocker.
4 Lägg i klyftorna i pajskalet och grädda 15 min.
5 Grovriv mandelmassan och grovhacka pistagenötterna. Blanda dem med 1 tsk kanel. Fördela blandningen över äpplena tillsammans med några små klickar smör.
6 Sänk värmen till 175 grader. Ställ in pajen 5-10 min till, passa noga.

Kesellasås med lime och honung till äppelpajen
250 g kesella
1 lime
Flytande honung

1 Skölj lime noga. Finriv det yttersta gröna på limefrukten, inget av det vita ska med, för då blir det beskt.
2 Pressa ner ena halvan av limefrukten.
3 Häll i honung ca 2-3 msk. Smaka av och försök hitta balansen. Kesellan ska vara lite mer sur än söt för att balansera upp den söta mandelmassan i pajen.
4 Pajen är godast något ljummen.

Fotnot: Panko är ett krispigt japanskt ströbröd.

PERSONLIGT

Namn: Cecilia Källebo.
Familj: Calle Wallinder, sambo, Axel 6 år, Alma 1,5 år.
Yrke: Läkarsekreterare på BB-avdelningen på Akademiska sjukhuset.
Ålder: 35.
Bor: Kapellgärdet i Uppsala.
På fritiden: Familj, receptläsning, matlagning och är gruppledare i Röda Korsets första hjälpengrupp.
Starkt minne: Skakat hand med Nelson Mandela.
Bästa kokbok: Just nu: Texmex från grunden med Jonas Cramby.
Äter inte: Blodpudding, tonfisk på burk och rå gul lök i stor mängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!