Hur ofta står man inte där med några liter bär och undrar vad man ska göra av dem. Sylt är alltid gott, men det vore roligt med något annat också. Vad göra?
Vi åker till Svartbäcken. Här bor Åsa Berger som är kostekonom men numera har satsat på att göra recept till tidningar som frilans. Hon är en person som gillar att experimentera i köket och gärna äter sådant som hon inte ätit förut. Hon kan bli inspirerad av allt från restaurangmenyer till färger. Tankarna på mat snurrar i huvudet, största delen av hennes vakna tid.
I helgen var hon ute och plockade kantareller och en hel del lingon. Och alla bär hamnade inte i frysen.
När vi kommer dit är det mesta av det hon ska laga väl förberett. Här handlar det inte om snabbmat. Dessutom har hon en dålig fläkt och vill inte att det ska osa för mycket.
– Jag har lagat en gryta med lingon, kantareller och kött och den tar några timmar på sig. Men samtidigt som den kokar kan man ju göra andra saker, säger Åsa Berger.
Hon är förtjust i många olika sorters matlagning, men husmanskost kommer högt på listan. Hon är inte rädd för långkok.
Lingonbrödet som hon har bakat innehåller inte jäst utan bakpulver och bikarbonat. Och lingonparfaiten är inte komplicerad men ska stå i frysen i fem timmar innan servering.
Vad har du för relation till lingon?
– Lingon betyder början på hösten, och den tiden gillar jag. Men inte det som kommer därefter.
Åsa Berger uppskattar lingonens smak för att den både är syrlig, besk och söt samtidigt.
– Det gör att de funkar bra både i mat och till efterrätt. Jag tycker det är gott när desserten inte bara är sötsliskig, säger hon.
Har du något köksknep?
– Nej, inte direkt men färska örter är alltid bra att ha hemma. Det förhöjer alltid smaken och passar till det mesta.
Hemma hos familjen Berger är middagsmaten aldrig något problem. Problemet skulle i så fall vara viss trängsel vid grytorna. Flera av familjemedlemmarna är mer matintresserade än genomsnittet. Sonen Marcus är kock. Medan dottern Josephine som är 15 år föredrar att baka. Åsas man Andreas Berger är kock och grafisk formgivare och tillsammans håller de på att göra en kokbok om spansk mat.
– Vi brukar åka till Spanien någon gång varje år, min svärmor har ett hus där, och jag gillar verkligen den grova, rustika maten från Andalusien. När vi går ut och äter brukar vi undvika turistrestaurangerna med sina sedvanliga köttbitar. Den bästa maten får man på ställen som liknar hål i väggen, dit spanjorerna går, säger Åsa Berger och tittar ut genom fönstret.
Där syns flera sorters trädkronor med gröna lövverk. En kastanj, en björk, en lönn och intill står en asp som redan fått starkt lysande gula löv.
RECEPT:
Gryta med lingon och kantareller
4 personer
600 g grytbitar
3 morötter
2 gula lökar
2 kalvbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
7 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk smör
2 dl lingon
400 g kantareller
2 lagerblad
2 tsk salt
2 krm peppar
1. Skala och dela morötterna i bitar, skala och klyfta löken. Ansa och dela kantarellerna i mindre bitar. Dela köttet i cirka 3 cm bitar.
2. Bryn kött, lök och kantareller i smöret i en stekgryta så det får fin färg.
3. Häll på vin, tomatkross och vatten. Låt koka upp.
4. Tillsätt kalvbuljong, lagerblad, salt och peppar och låt koka under lock cirka 2 timmar tills köttet är mört.
5. Häll på lingonen när cirka ½ timme återstår.
6. Servera med kokt potatis och gärna lingonsylt.
Lingonbröd
1 bröd
3 dl vetemjöl special
3½ dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 msk malda brödkryddor
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl färska lingon
½–1 dl mörk sirap
3 dl filmjölk
1. Blanda alla torra ingredienser väl.
2. Tillsätt lingon, sirap och filmjölk och blanda snabbt ihop.
3. Häll smeten i en bakplåtsklädd bröd-
form, cirka 1½ liter.
4. Grädda i nedre
delen av ugnen
50–60 minuter i 150 graders värme.
Lingonparfait med nötflarn
4 personer
3 äggulor
½ dl socker
3 dl vispgrädde
1½ dl lingonsylt
1. Vispa äggulorna till vitt skum. Rör ner sockret.
2. Vispa grädden fast.
3. Vänd ner äggsmeten i grädden och rör försiktigt ner lingonsylten.
4. Häll upp i en form och ställ i frysen minst 5 timmar.
5. Ta fram cirka 15 minuter innan servering.
Nötflarn
100 g hasselnötter
1 dl strösocker
1 msk honung
100 g smör
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Hacka nötterna fint. Blanda med socker, honung och smör i en kastrull och låt smälta.
3. Tillsätt mjöl och mjölk och låt puttra i en minut.
4. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, cirka en tsk per kaka. Inte mer än 10 per plåt, de flyter ut mycket.
5. Grädda mitt i ugnen cirka 5–6 minuter.
Lingonsylt
ca 2 liter
1 kg lingon (1,8 liter)
2 dl vatten
3 dl syltsocker
2 dl strösocker
1. Rensa och skölj lingonen.
2. Koka lingonen i vattnet 5–10 minuter. Skumma väl.
3. Tillsätt syltsocker och strösocker lite i taget under omrörning. Rör tills det löst sig.
4. Ös upp sylten i rena varma glasburkar och sätt genast på locken. Förvaras svalt.
Rårörda lingon
cirka 1 liter
600 g lingon (1 liter)
2–3 dl socker
1. Lägg lingonen och sockret i en bunke och rör tills bären är mosiga och sockret löst sig
2. Håller ett par veckor i kylen.