Kokt hel sparris

(4 port)ca 500 g sparris1-1,5 l vatten2 tsk salt per liter vatten1 sockerbit (till grön sparris)

Mat & dryck2000-05-11 00:01
Koka upp vatten med salt i en vid kastrull, typ traktörpanna. Tillsätt sockret, som framhäver smaken på den gröna sparrisen. Skala vit sparris med potatisskalare, börja under sparrisknoppen. Skär av ett par centimeter av den nedre träiga delen. Lägg ner stjälkarna (som inte behöver vara buntade). Koka sparrisen nätt och jämnt mjuk. Pröva med en nål i rot-änden om den känns mjuk. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Lägg gärna upp på varmt fat om den ska serveras varm. Ta vara på kokspadet, som innehåller många smakämnen, och använd det till soppa, sås eller stuvning.

Koka grön sparris i 5-8 minuter (1-2 cm tjock)
Grön minisparris i 3-4 minuter (0,5 cm tjock)
Vit sparris i 10-15 min (2-2,5 cm tjock)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!