Kotlettfilé i kräftans tecken

(4-6 port)1,5 kg benfri kotlettrad eller fläskfilé2 tsk salt, 2 krm pepparmix1 msk rivet citronskal (tvätta citronen noga i ljummet vatten)1 msk krossade dillfrönSås:2 dl sky + vatten, 2 msk hummerfond (för den som inte tål skaldjur, ta i stället 2 msk kalvfond och 2 tsk tomatpuré), 1 burk crème fraiche med paprika-chilismak, 1 msk rött portvin, 1-2 msk ljus maizenaredning, 1 krm salt, 2krm nymald vitpepparGarnering: dillkronor eller dillvippor

Mat & dryck2001-08-23 15:15
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa kotlettraden och dela den på längden. Blanda samman kryddsättningen, det vill säga salt, peppar, citronskal och dillfrö. Gnid in köttet runt om. Lägg det i ugnssäker form. Sätt i en köttermometer och stek köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen visar 65 grader. Låt köttet vila. Blanda stekskyn från formen med vatten och hummerfond (eller kalvfond + tomatpuré). Tillsätt crème fraiche och portvin. Red med maizenaredningen. Koka upp och låt koka ett par minuter. Skär upp köttet i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg upp på serveringsfat och garnera med dillkronor eller dillvippor samt hackade kärnfria svarta oliver. Servera med sås, kokta haricots verts och ugnsbakade potatisklyftor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!