Köttfärstårta

(6û8 port)750 g nötfärs eller blandfärs1,5 dl köttbuljong (vatten + tärning eller kalvfond på flaska)2 dl crFme fraiche4 äggulor3 msk potatismjöl1,5 tsk salt, 2 krm nymald vitpeppar1 dl rårörda lingon3 plattor smördegSås: 3 dl köttbuljong + sky, 1,5 msk idealmjöl, 1 dl grädde, ca 1 dl rårörda lingon

Mat & dryck1998-11-26 14:21
Blanda färs med buljong, creme fraiche, äggulor och potatismjöl. Smaksätt med salt och peppar. Stek lite färs för att ev korrigera smaken. Platta ut färsen i en rund form med löstagbar kant. Bred lingonsylten över.
Lägg de tinade smördegsplattorna lite omlott och kavla ut dem några centimeter. Ställ formen på degen och skär ut ett lock och några blad till garnering. Lägg deglocket över färsen och ev garnering.
Pensla med uppvispat ägg. Ställ ev formen på ett folieark och vik upp en liten bit, i fall formen skulle läcka.
Grädda i ugn vid 225 grader ca 10 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 30 min.
Ta ut färsen ur formen och lägg upp på fat. Vispa ut mjölet i kall buljong i en kastrull.
Koka upp och späd med sky från formen och grädde. Rör ner lingonsylt. Låt såsen småkoka några minuter.
Skär upp färsen i tårtbitar och servera med sås, pasta eller kokt potatis och garnera gärna med färska lingon.
Tips! Frys gärna lingonen och ha på lut. Allt kanske inte blir sylt. Smaksätt genom att tillsätta hela lingon till hösten köttgrytor av både nöt, gris och vilt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!