Kräftmousse

(4-6 port)(eller 8-10 port som förrätt)1 kg frysta och tinade kräftorca 1 tsk citronpeppar, en knivsudd cayennepeppar1 tsk smulad dragon2 dl finklippt dill, 1 msk dillfrö2 msk vermouth, om det finns1 fiskbuljongtärning7 blad gelatinsaft av halv citron3 dl tjock gräddeTill servering: små sallatsblad, tunna gurkskivor (som kan garneras med svart och röd storkornskaviar och läggas runt moussen), dillvippor, halverade citronskivor.

Mat & dryck2001-11-30 11:57
Skala och rensa kräftorna och ta till vara varje uns kräftkött, kräftsmör och spad som rinner ur kräftorna vid rensningen.
Mät upp mängden spad som bör bli cirka 4 dl. Lägg allt i en skål. Strö över citron- och cayennepeppar, dragon, dill och dillfrö, vermouth och smulad fiskbuljongtärning.
Täck över och ställ kallt över natt.
Rör om noga i kräftmassan.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 10 min. Smält gelatinbladen i citronsaft på svag värme. Ta från värmen och rör ner 0,5 dl ovispad grädde (av totalt 3 dl). Ställ blandningen att kallna.
Vispa under tiden resten av grädden hårt. Blanda samman den vispade grädden med den kalla gelatingrädden. Ta fram kräftröran och vänd varsamt ner grädden, utan att röra om för mycket, så att den invispade luften i grädden går ur. Smaka av.
Fyll en slät kallvattensköljd kransform med kräftmoussen, rymd cirka 8 dl. Låt stå kallt att stelna cirka 8 timmar.
Doppa formen hastigt i hett vatten och håll ett fat över formen och vänd upp moussen.
Garnera enligt förslag.
Bjud med rostat bröd, som gärna kan kantskäras och delas i trekanter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!