Kroppkakor
(4 port)Ca 1 kg potatis (ca 12 medelstora)2 ägg2,5 dl vetemjöl1 tsk saltFyllning: ca 200 g rimmat fläsk, 2 gula lökar, 2 krm malen kryddpeppar.Till kokning: 2 l vatten, 1 msk salt.
Skär fläsket i små bitar. Skala och hacka löken. Stek fläsk och lök i stekpanna, eventuellt med lite fett. Krydda med kryddpeppar.
Vispa upp äggen och blanda ner i den pressade potatisen. Rör ner vetemjöl och smaka av med salt. Rör inte för mycket i smeten. Den kan bli seg i konsistensen.
Forma degen till en rulle på lätt mjölat skärbräde. Skär den i 12 jämna bitar. Gör en fördjupning i varje bulle och lägg i knappt 1 msk av fyllningen. Täck över fyllningen och forma till runda bullar.
Koka upp vatten med salt i stor gryta. Lägg ner några kroppkakor åt gången och sjud dem tills de flyter upp ca 5 min. Ta upp med hålslev.
Bjud dem nylagade med lingonsylt och eventuellt smält smör som kan blandas ut med lite grönsaksbuljong.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!