2 st laxfiléer
1 lime
lite flingsalt
2 stora kycklingfiléer
2 dl japansk soja
2 dl strösocker
2 dl honung
2 dl ketchup
1 bit riven färsk ingefära
2 st klyftor pressad vitlök
1 paket fryst koljafilé
1 paket bacon
svartpeppar
grillspett
1. Laxfiléerna skärs till kuber om ca 2x2 cm. Trä upp dem på grillspett. Riv lite limeskal och strö över. Pressa limesaften över spetten och strö på lite flingsalt.
2. Kycklingfiléerna skärs i kuber om ca 2x2 cm. Blanda soja, strösocker, honung, ketchup, ingefära och vitlök till en marinad. Ös ner kycklingkuberna och låt marinera ett tag.
3. Trä upp kycklingbitarna på grillspett. Pensla på lite mer marinad.
4. Skär koljafilén i kuber om ca 2x2 cm. Skär baconet i hälften och linda en halv skiva per kub. Trä upp dem på grillspett och dra några varv med pepparkvarnen över dem.
6. Alla spetten grillas på en bordsgrill/utegrill/i ugnen eller steks i stekpanna.
7. Serveras varma med rostade rotsaker
Rostade rotsaker
3 palsternackor
2 stora morötter
8-10 potatisar
2 rödlökar
1 liten bit rotselleri
olja
flingsalt
1. Skär ner alla grönsakerna i bitar som är ungefär jämnstora, ca 2x4 cm. Lägg i en långpanna. Häll över lite neutral olja. Strö på lite flingsalt. Skjuts in i ugnen på 275 grader i ca 15-20 minuter (beroende på ugn kan det ta kortare eller längre tid).
2. Vänd rotsakerna några gånger under tiden. När de börjar se lite bruna ut är de färdiga.
Sås
2,5 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 msk vetemjöl
0,5 tsk timjan
1 schalottenlök
0,5 grönsaksbuljongtärning
1. Hacka löken fint och fräs den blank i smör. Pudra över vetemjölet och rör kraftigt tills mjöl och fett blandats. Häll på grädden och se till mjölet löser sig. Blanda i dijonsenap, smulad buljongtärning och timjan. Låt såsen koka upp. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt om det behövs.