Kryddiga biffar med blandsvampsås

Blanda gärna olika svampar till sås eller stuvning. Kombinationen svamp och hemlagade färsbiffar är ren delikatessen.

Blanda gärna olika svampar till sås eller stuvning. Kombinationen svamp och hemlagade färsbiffar är ren delikatessen.

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2010-08-19 14:42

INGREDIENSER (4 personer):

Till biffarna:
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk fransk senap av Dijontyp
1 vitlöksklyfta (om man vill)
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
smör och rapsolja

Till såsen:
400 g färsk blandsvamp
1 msk mycket finhackad gul lök
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

Att äta till:
ugnsstekta potatisklyftor
1 röd paprika

GÖR SÅ HÄR:
1. Tvätta potatisen och skär den i stora klyftor, gärna med skalet kvar. Ta bort fäste och kärnhus från paprikan och skär den sedan i bitar med ett par centimeters sida. Varva potatis och paprika i en ugnsfast form och ringla över lite rapsolja. Salta och peppra och stek blandningen i 200 graders ugn cirka 20–25 minuter.
2. Blanda köttfärsen med ägg, senap, riven vitlök, timjan, salt och peppar. Forma 4 ganska tjocka biffar som steks i lika delar smör och rapsolja cirka 4 minuter per sida.
3. Hacka svampen grovt och den gula löken så fint som möjligt. Fräs samman svamp och lök med smör i vid kastrull. Sänk värman och låt svampblandningen ånga ur ordentligt innan grädde, vatten och grönsaksbuljong tillsätts. Sjud såsen 5 minuter innan den reds av med majsstärkelse löst i vatten. Därefter får såsen sjuda ytterligare 4–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera biffarna och svampsåsen med ugnsrostade potatisklyftor och paprika. Garnera gärna maten med färsk timjan och persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!