Kvällsbröd

(2 kransar)50 g jäst5 dl naturell yoghurt, kall2 msk olivolja (olja)0,5 msk salt1 msk flytande honung1 tsk torkad smulad timjan12-13 dl vetemjölFyllning:200 g rökt skinka (köpte en förpackning med mycket tunt skivad skinka om ca 40 skivor/200 g), 2 dl svarta urkärnade oliver, 250 g keso (Fetaoliv).Pensling:vatten, sesamfrö

Mat & dryck2001-08-29 14:14
Smula jästen i degbunken. Häll på yoghurt och rör ut jästen så att den löser sig. Tillsätt olja, salt, honung och timjan. Arbeta in vetemjöl. Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått. Arbeta degen smidig i bunken men ta sedan upp den på bakbordet. Arbeta eventuellt in mer mjöl till en kladdfri deg. Lägg tillbaka degen i bunken. Strö över lite mjöl på ytan. Täck över och jäs på dragfritt ställe ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Förbered fyllningen. Skiva skinkan tunt om den inte är skivad och klipp sedan i strimlor. Skiva oliverna.
Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom degen. Dela den i två delar. Kavla ut till kakor ca 30x45 cm. Droppa lite olivolja (olja) över ytan och pensla ut den. Fördela keson och bred ut den. Fördela skinkstrimlorna på degkakorna och därefter oliverna. Se till att lämna en kant runt om. Rulla samman som till rulltårta. Lägg på bakpappersklädd plåt. Forma rullarna till kransar och nyp ihop skarven. Täck över och jäs ca 30 min. Pensla ytan med ljummet vatten och strö över sesamfrö. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna (eller kallna helt) under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!