Kycklingfilé med portvinsås

(4 port)4 kycklingfiléer (inte för små) pepparmix, saltSås: 3 dl vitt portvin2 dl vitt vin2 dl hönsbuljong (2 hönsbuljongtärningar + vatten) 2 dl grädde + 2 msk idealmjöl, citronpeppargröna druvor

Mat & dryck1999-11-03 23:59
Såsen innehåller både vitt vin och vitt portvin. Innan den serveras till kycklingfiléerna ska gröna druvor värmas i den.
Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Gnid in dem med pepparmix och låt torrmarinera medan såsen görs.
Blanda i en låg och vid kastrull (såsen kokar ihop snabbare i en låg och vid kastrull än i en hög) portvin, vitt vin och hönsbuljong. I stället för portvin kan man ta mer buljong i stället och blanda med vin.
Låt reducera till 3 dl, det tar ca 10 min att koka ihop vätskan. Skaka ihop grädde och vetemjöl. Vispa ner redningen och låt sjuda 3-5 min. Smaka av med lite peppar.

Jag hade dessutom en liten bit vit/grönmögelost i kylskåpet som fick följa med i såsen (extra gott).


Hetta upp en gryta eller stekpanna med margarin/smör. Salta filéerna och lägg ner dem i grytan. Bryn till fin färg på båda sidor.
Häll på lite hönsbuljong, eventuellt också lite portvin, och låt eftersteka under lock ca 15 minuter. Ös filéerna en gång med skyn under efterstekningen.
Skär ett snitt i en av filéerna för att kontrollera att de är genomstekta. De ska inte heller steka för länge, då blir de torra.
Värm på såsen och lägg ner halverade och urkärnade druvor att bli varma. Skär upp filéerna i skivor och servera med sås, nykokt ris och en grönsaksblandning.


Halvera ansade morötter tvärs över och skär sedan i tunna skivor. Trava dessa på varandra och skär i strimlor. Förväll dem lätt i lite buljong och låt broccolibuketter få bli lagom mjuka ihop med dem. Lägg också eventuellt ner lite frysta bönor att förvällas.
Krydda med örtsalt och droppa över lite flytande honung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!