Kycklingsuprême med ugnsbakad potatis och apelsinsallad

(4 pers) Suprême är bröstfilé när det handlar om kyckling, men rätten kan göras på lårfiléer fast det blir petigare.Kyckling Supreme: 4 st kycklingfiléer4 skivor lufttorkad skinka1 trekant ädelostev 1,5 dl hönsbuljong/vitt vin Ugnsbakad potatis:Drygt 1 kilo potatis, prova gärna rödskalig AsterixApelsinsallad: 2 gul/silver lökar2 stora apelsiner1 dl svarta oliver1 dl valnötter 2 msk hallonbalsamicovinägerSötsur sås: 2 dl apelsin juice, helst färskpressad2 msk farinsocker/mörk sirap 1 dl vatten 2­3 msk maizena4 msk rödvinsvinäger

Mat & dryck2004-01-22 00:00
Ugnsbakad potatis:
Skär skrubbad men oskalad potatis i skivor på längden. Lägg i ugnsfast form gärna gjutjärn. Olja lätt bottnen med rapsolja eller solrosfröolja och vänd skivorna i oljan samt dofta mortelstött havssalt över. Ställ in i ugnen på 225 grader, cirka 30-35 minuter. Vänd några gånger.

Kyckling Supreme
Putsa bort hinnorna från filéerna. Gör ett snitt längs ena långsidan men inte ända genom, Vik upp filéen så att den får fjärilskotlettliknande form. Inuti läggs en skiva lufttorkad skinka och lite tunt skivad ädelost. (Bryn eventuellt de sammanlagda och saltade och pepprade filéerna runt om i het stekpanna.) Lägg dem i en ugnsfast form. Den som vill kan hälla på lite hönsbuljong eller vitt vin. Gör man inte det så ²poêleras² kycklingen i sitt eget spad under förutsättning att den ligger trångt i en skål som är lika stor som antalet filéer. Blir på båda sätten mycket saftig. Ugnsbaka i 225 grader i cirka 20­25 minuter.

Apelsinsallad:
2 gul/silver lökar
2 stora apelsiner
1 dl svarta oliver
1 dl valnötter
2 msk hallonbalsamicovinäger

Skär löken i tunna ringar och lägg dem i en skål med kallt vatten och isbitar. Låt dra en stund. Filéa en stor apelsin.
Ta upp lökringarna ur vattnet och blanda med de hinnelösa klyftorna och valnötsalvor och svarta oliver. Stänk hallonbalsamicovinäger blandad med lite färskpressad apelsinsaft över salladen.

Sötsur sås:
Rör ihop vatten och maizena till en redning. Ställ åt sidan. Sjud ihop juice, socker och vinäger i en kastrull. Under vispning tillsätts redningen. Ge ett snabbt uppkok. Lägg upp snyggt och behagfullt på tallriken. Servera gärna salladen i separat skål. Mörk öl eller ett gott rödvin till är inte dumt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!