Lagar mat på det som andra ratar

Dåligt tycker somliga om vissa råvaror. Men inte alla. Häng med till trion i Uppsala som lagar mat på det som andra slänger eller struntar i.

Inger Andersson, My Berensson och Kristjan Aunver lagar rätter med det som anses vara dåliga råvaror. Linsgryta, Rulle med ljummen potatissallad och brödpudding.

Inger Andersson, My Berensson och Kristjan Aunver lagar rätter med det som anses vara dåliga råvaror. Linsgryta, Rulle med ljummen potatissallad och brödpudding.

Foto: Kattis Strömgren

Mat & dryck2010-04-22 09:11

Det doftar varma kryddor i trappen i Eriksberg. Ingen tvekan om var vi ska ringa på. Den som öppnar dörren är Inger Andersson. Numera är hon pensionär men har jobbat på institutionen för kostvetenskap i mer är 30 år. Hon har varit lärare till dietist Kristjan Aunver, som i sin tur är lärare för My Berensson som snart är färdig kostvetare.

Gemensamt för de tre, trots att de tillhör olika generationer, är att vill ta tillvara råvaror och inte slänga mer än nödvändigt. Sen är de förstås lite oense om vad som är nödvändigt eller inte. När de diskuterar pratar de i mun på varandra och försöker överrösta den som kommer med motargument. Det skrattas mycket. Och högt. Kristjan Aunver vill bara äta mat som han tycker är god, medan Inger Andersson är mera sparsamt inriktad och inte lika noga med vad hon äter.

My Berensson hatar att äta mat som är ful men gillar råvaror som andra slänger. Till sin grönsaksgryta har hon använt blasten på blomkålen, inte buketten. Kristjan Aunver har lagat en jättebillig stek i ugnen på långsamt tjälknölsvis och marinerat med öl.
- Det är ett evigt tjat numera om man ska använda råvaror av yppersta kvalitet. Men första klassens råvaror är bara toppen på ett isberg. Vad gör vi då med de övriga klasserna? Jag ser det som en klasskamp. Jag vill se grönsakernas inre skönhet, inte bara dess yttre, säger Kristjan Aunver, och tar tomater som ett exempel på hur ytliga vi konsumenter kan vara.
- Inte ens första klassens tomater smakar bra så här års. Då kan man lika gärna försöka hitta tomater av lite sämre kvalitet som är billigare och ugnsbaka dem i tre timmar. Då blir de fulla av härlig smak, säger han.
- Jag tar alltid vara på svinnet. Slänger nästan aldrig mat. Det är väl för att jag är uppvuxen på landsbygden i Småland, säger Inger Andersson och skrattar självironiskt.

Hon har lagat en brödpudding på torrt, gammalt bröd. När jag frågar om hennes matkonto svarar hon att det ligger på mindre än 1000 kronor i månaden, och det gäller för en singel.
- Jag är nästan självförsörjande på grönsaker som du kanske ser om du tittar dig omkring, säger Inger Andersson, slänger ut med armen och pekar mot en massa krukor med olika skott och frön.
Inte nog med det, hon har kolonilott och tillgång till jordkällare också.
Trion tycker att det finns en massa förtjänster med att använda oattraktiva råvaror, dels sparar man pengar, dels är det bra för miljön.
- Och så är det en skön känsla. Jag gillar att överraska folk och bjuda på råvaror som de flesta dissar, säger My Berensson.

Hon håller koll på sin Konsumbutiks fyndhörna. Ett klipp kan vara en falukorvsring med kort bästföredatum för cirka tian.
- Att handla på klädrea är helt okej, men när man handlar på matrea tittar folk lite konstigt på en, säger hon.
Trion menar att det beror på okunskap att vi ofta stirrar oss så blinda på bästföredatumet. Lukta och smaka är deras tips. Och lär dig vilka råvaror som du kan äta trots att de passerat bästföredatumet (se faktaruta intill). Men också vilka som måste vara superfärska.


Mys vegetariska gryta
Masoor dal med mild kryddning
 
(4 personer)
 
4 dl ris, gärna basmatiris
5,5 dl vatten
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald kardemumma
½ tsk mald fänkål
5 dl vatten
½ burk krossade tomater, 200 g
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl röda linser
blasten av ett blomkålshuvud
2 dl naturell yoghurt 3%
 
ev mera vatten och salt
 
1. Skölj riset och häll i kastrull. Tillsätt vattnet och koka upp. Koka tills endast lite vatten återstår, dra kastrullen av plattan och sätt på locket så får riset ånga färdigt.
 
2. Blanda alla de torra kryddorna i en mugg eller liten skål.
 
3. Skala löken och hacka den fint. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skär bort de fina gröna bladen på blomkålen och skölj dem. Skär dem sedan i mindre bitar.
 
4. Börja med att steka den gula löken på medelhög värme. Den ska bli bli glansig och lukta sött.
 
5. Tillsätt vitlöken och kryddorna. Slå på vattnet, de krossade tomaterna och buljongtärningen. Skölj linserna och tillsätt dem tillsammans med blasten från blomkålen. Sätt på locket och låt allt puttra under lock i ca 10 minuter. Nästan allt vatten ska ha kokat in. Koktiden hänger på linserna, vissa klarar sig med 10 minuter medan andra tar längre tid. Ev behövs mera vatten, håll utkik. Linserna ska gå att tugga men inte bli mosiga.
 
6. När linserna är klara och blomkålsblasten mjuk, dra av kastrullen från plattan. Rör i yoghurten och servera med riset.
 
7. Grytan är god som den är men vill man kan man ta ytterligare 1 dl av yoghurten och blanda med 1 tsk torkad mynta och servera till.


Ingers brödpudding


Om man har ljust matbröd, vetebröd, sockerkaka eller dylikt som blivit torrt, kan man med lite fantasi och lite tid få en brödpudding. Mängderna av de olika ingredienserna kan varieras.

10-12 (250-300 g) brödskivor
50 g smör el margarin (ej lättvarianter)
½ dl (35 g) russin
2 dl standardmjölk
½ dl (35 g) mandel
3-4 dl äppelmos
rivet skal av ½-1 citron
2 ägg
2 ½ dl standardmjölk
(ev 2 msk socker)

Ugnsfast form ca 20 x 30 x 3,5 cm

1. Bre smör på brödskivorna. Lägg hälften med den bredda sidan nedåt i formen och lägg på russinen.
2. Häll på ca 2 dl mjölk och låt ligga en stund tills brödet blir genomblött. Beroende på hur torrt brödet är kan det behövas mer mjölk.
3. Hacka mandeln grovt och strö över brödet. Fördela äppelmoset och citronskalet över brödet. Lägg de återstående brödskivorna med den smörade sidan upp.
4. Vispa ihop äggen med resten av mjölken, smaksätt med socker vid behov och häll över. Tryck ner det översta brödlagret så att det kommer i nivå med mjölkblandningen. Kanske behövs ytterligare mjölk om brödet är torrt. Allt bröd bör bli genomfuktat innan formen sätts in i ugn 175-200 grader i 20-30 min tills puddingen har stelnat och ytan fått vacker färg.
5. Kan serveras varm, ljummen eller kall med eller utan tillbehör som grädde, vaniljsås, glass och/eller sylt eller en kopp kaffe.


Kristjans billiga stek

Marinaden kan varieras i det oändliga...vilka örtkryddor tycker du om? Varför inte pröva med några matskedar senap eller chilisås i marinaden?

För stekningen behövs: Köttermometer
Ugnsfast form
1 kg bogstek (bogsteken kan du hitta för 65 kronor kilot) eller nötrulle

Marinaden:
1 burk (500 ml) Guiness- eller Murphy´s Stout (mellanöl)
1/2 dl salt
2 pressade eller hackade vitlöksklyftor
1 msk strösocker
1 msk hackad eller krossad chipotle = rökt Jalapeño-chili (Chipotlen kan ersättas med t ex 1 krm cayennepeppar och 2-3 droppar Liquid Smoke).
1 tsk torkad dragon
1 msk dragonvinäger (du kan göra din egen dragonvinäger genom att sticka ner några kvistar färsk dragon i vitvinsvinäger, de ger smak inom några timmar...billig blir den också)
1 msk torkad eller frusen persilja
2 msk soya
2 msk riven mörk choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 75 grader. Kolla med köttermometern att temperaturen är den rätta.

2. Sätt in steken i ugnen med termometerns spets placerad mitt i steken. Låt köttet stå tills temperaturen kommer upp i 67 grader. Det tar 5-6 timmar om steken är kylskåpskall. Vid 67 grader är köttet lätt rosa och saftigt. Vill du ha köttet mer genomstekt så ta ut steken vid 70 grader.

Förbered marinaden under tiden:
3. Blanda ingredienserna i en stekpåse.
4. När steken kommit upp i 67 graders centrumtemperatur läggs den i stekpåsen. Låt marinera i tre timmar i rumstemperatur!

5. Servera köttet tunt skivat med en matig sallad och/eller potatisgratäng. Det är så saftigt att en sås inte behövs. Om du ändå vill ha en sås så passar en rödvinssås mycket bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!