Kött:
1 ½ kg lammracks
2 kvistar rosmarin
2 kvistar timjan
1 citron
2 msk rapsolja
Vinägerblack
6 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 dl socker
2 dl rödvinsvinäger
Grönsaker:
1 liten aubergine
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
1 knippe morötter
1 knippe grön sparris
½ huvud blomkål
1 liten bukett broccoli
1 liten fänkål
1 knippe kruspersilja, ca 50 g
Vitlöksvinägrett:
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1 dl champagnevinäger/vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar
Vinägerblack
1. Bryn på vitlöksklyftorna hela utan skal i en kastrull med rapsoljan. Vitlöken ska bli mjuk och få gyllene färg.
2. Häll på sockret, låt det bli till ljusbrun karamell. Häll på rödvinsvinäger, låt det koka upp och småputtra i 5 minuter. Mixa allt med stavmixer till en slät vätska och kyl.
Lammracks:
(Ugn 90 grader, grill eller stekpanna)
1. Putsa lammbenen som sticker upp, så benen är rena och fina.
2. Plocka rosmarin- och timjanbladen. Blanda rosmarin och timjan med rivet citronskal och rapsolja i en skål.
3. Grilla lammracksen, eller stek dem hastigt i stekpanna.
4. Lägg dem på en ugnsplåt, salta och svartpeppra generöst och smörj in dem med rosmarin-timjanblandningen.
5. Kör in lammracksen i ugn på 90 grader tills de har en innertemperatur på 55 grader mitt i den tjockaste delen. När någon minut återstår, pensla på vinägerblacken.
6. Ta ut och låt vila några minuter, pensla gärna på mer vinägerblack.
Vitlöksvinägrett:
Finhacka vitlöken och blanda ihop med resten av ingredienserna.
Grönsaker:
1. Skala och tvätta grönsakerna om det behövs. Skär auberginen och zucchinin i fina skivor, salta gärna auberginen på varje skiva så att lite vätska dras ut. Låt stå i 15 minuter och torka dem med papper.
2. Kärna ur och dela paprikan snyggt. Dela rödlöken i klyftor. Skär bort botten på sparrisen, skär bort blasten på morötterna men spar gärna lite grönt kvar.
3. Bryt buketter av broccolin och blomkålen. Droppa på rapsolja på alla grönsakerna och grilla dem var för sig på grillen eller i pannan, tills de blir mjuka och får fin färg.
4. Lägg upp grönsakerna på ett fat när de är klara. Hacka kruspersiljan och blanda den med alla grönsakerna. Salta, peppra och blanda i vitlöksvinägretten.
5. Toppa grönsakerna med de grillade lammracksen och du är hemma!